Otkud “Bugarski voz” u Bosni?

Na prvu pomisao običan čovjek bi rekao da smo dobili neku donaciju iz Bugarske, jer otkud zaista bugarski voz u Bosni? Bugarski voz – pojam koji je preplavio medije u BiH za vrijeme praćenja rezultata općih izbora 2014. godine. Elektronski mediji, web portali, razne TV kuće iz minute u minutu obavještavali su nas o rezultatima, […]

Otkud “Bugarski voz” u Bosni?

Na prvu pomisao običan čovjek bi rekao da smo dobili neku donaciju iz Bugarske, jer otkud zaista bugarski voz u Bosni?

Bugarski voz – pojam koji je preplavio medije u BiH za vrijeme praćenja rezultata općih izbora 2014. godine. Elektronski mediji, web portali, razne TV kuće iz minute u minutu obavještavali su nas o rezultatima, krađi, nepravilnostima, lažnim izvještavanjima, kupovini glasova, o mrtvim glasovima, prodaji mjesta u biračkim odborima, izbornom inžinjeringu, posmatračima i učesnicima “najvažnijih” izbora u povijesti Bosne i Hercegovine, a sve to pod sintagmom dolaska bugarskog voza u BiH. Pa šta je to, zapravo bugarski voz?

Prema nekim definicijamaBugarski voz” je termin koji se koristi za posebnu vrstu izborne prevare. To je proces u kojem je potrebno prethodno otuđiti, ukrasti, jedan prazan glasački listić ili imati falsifikat koji se neće uočiti. Onda se taj listić popunjava van glasačkog mjesta u interesu određene stranke ili kandidata i daje glasaču koji ga samo ubacuje u kutiju a iznosi prazan. Izborni inžinjeri ponovno popunjavaju prazan listić daju ga sljedećem glasaču. I tako do zatvaranja birališta, odnosno do broja birača koje kontroliraju. Bugarski voz je znak da pojedinac ili stranka kontrolira određeni broj birača na biračkom mjestu. To mogu biti razni načini kontrole, od financijskih, rodbinskih, ideoloških, interesnih do kriminalnih, prijetećih i ucjenjivačkih. Bugarski voz je tek kontrola toga procesa koji je već unaprijed obavljen. Suština krađe je u otuđenju jednog praznog listića.

Ne postoji mnogo podataka koji govore o povijesti nastanka ovog termina i njegovoj upotrebi, osim u BiH, međutim postoje izvori koji kažu da se termin koristi najčešće na Balkanu (Bosna i Hercegovina, Kosovo, Makedonija), a da je nastao kao inspiracija nedemokratskih izbora u Bugarskoj krajem 20.stoljeća.

Ipak, postoji jedan zapis poznatog bugarskog pisca Alekoa Konstantinova iz 1884. godine iz kojeg možemo vidjeti svojevrsnu preteču “bugarskog voza” i dokaz da je prevara duboko ukorijenjena. Napisao je feljton u kojem je izrazio zgražanje u izbornoj praksi kojoj je svjedočio. Opisao je kako su tadašnji guverner predjela Svishtov zajedno sa ostalim članovima Konzervativne stranke hodali po selima da provode “moralni utjecaj” među seljanima, uvjeravajući ih da glasuju za njih i vršeći pritisak na lokalne predstavnike vlasti da se angažiraju povodom toga. Na dan izbora policija je puštala samo one koji će glasovati za Konzervativnu stranku da pristupe biračkim mjestima što je osiguralo njihovu pobjedu. Na kraju feljtona Konstantinov se pita “Ako ovako izgleda moralni utjecaj, kako onda izgleda nemoralni?”.

Da bismo razumjeli značaj “bugarskog voza” moramo najprije biti upoznati sa terminima krađe glasova. Jedan od najznačajnijih možda i najpoznatijih načina krađe glasova je “ruski karusel”. Ruski je zato što se većinom njime koriste u Rusiji, međutim, predstavlja metodu glasačkog namještanja. Obično uključuje pune autobuse glasača koje vozaju naokolo kako bi glasali više puta. Pojam karusel se odnosi na kružno kretanje glasača sa jednog biračkog mjesta na drugo. Kako kažu kritičari ovaj sistem se uvjerljivo razvio otkada je Putin došao na vlast 2000. godine. Birači se angažiraju preko ponude za plaćanje te se na dan izbora nađu kako bi dobili instrukcije kako da glasuju. Ruski novinar Smirnov je potvrdio da mu je nuđeno 200 rubalja (oko 70 eura) da glasa za Putina. Rekli su mu da napravi fotografiju listića i da pošalje vođi grupe.

Navodi se da je ovaj sistem krađe glasova bila jedna od metoda koju je koristio i Viktor Janukovič u kampanji za predsjedničke izbore 2004. godine što je dovelo do masovnih protesta poznatijih kao “Narančasta revolucija” i do ukrajinskog ustavnog suda da poništi izbore i zakaže nove na kojima je pobijedio njegov rival Viktor Juščenko.

Kada u kutiji sa glasačkim listićima tijekom prebrojavanja pronađete obični bijeli papir ili možda lošu kopiju originalnog glasačkog listića postoji ozbiljna sumnja da ste u “bugarskom vozu”. Ovakva prevara predstavlja malo složeniju formu ali ima isti učinak kao i fotografiranje kod “ruskog karusela” što omogućava samo jedno – krađu glasova.

Dok se u Bosni i Hercegovini pojam “bugarskog voza” veoma brzo proširio po medijima u Bugarskoj ostaju velika negodovanja zbog istog pojma koji daje negativnu konotaciju državi iz koje je sam naziv potekao.

About The Author