NOVINARI ŽURNALA NA METI IVANCOVA: Opasne konstatacije ruskog ambasadora

Sada zaista očekujemo reakciju naših institucija. Ovo nije prvi slučaj da strane diplomate i vlade osuđuju novinare Žurnala i tako pravdaju svoja uplitanja u unutrašnje stvari Bosne i Hercegovine!

NOVINARI ŽURNALA NA METI IVANCOVA: Opasne konstatacije ruskog ambasadora
Foto: Žurnal Info

Što se mene tiče, portal “Žurnal” nije kredibilan. Jednostavno, bilo je nekoliko situacija kada se gospodin Avdić upleo u unutrašnje političke postupke i procese, izjavio je ruski amabasador u Bosni i Hercegovini Petar Ivancov, gostujući u emisiji “Dan uživo”, televizije N1.

Ako zanemarimo činjenicu da je posao novinara, pa tako i kolega u Žurnalu, da informišu javnost o “unutrašnjim političkim postupcima i procesima”, a da Ivancov kao diplomatski predstavnik u BiH ne bi smio da se upliće u ovdašnje “unutrašnje političke postupke i procese”, ovu izjavu ruskog ambasadora treba ozbiljno shvatiti.

OZBILJNOST SITUACIJE

Ako ovo nije meta na čelu kolege Avdića i ostalih novinara Žurnala, onda imamo problem sa shvatanjem ozbiljnosti situacije. Diplomatski predstavnik Rusije u BiH, bez ikakvih ograda donosi sud o novinarima u državi gdje je on samo GOST! Pri tome on određuje ko je kredibilan, a ko nije.

Ukoliko ćemo govoriti o kredibilnosti onda ne treba zaboraviti da je na Globalnom indexu nekažnjivosti zbog ubistva novinara, Rusija jedanaesta na svijetu. Sjetimo se kako su završili Politkovskaja, Gadžimurat Kamalov i desetine novinara koji su izvještavali o sprezi kriminala i vlasti u Rusiji. Očito je pojam kredibilnosti u Rusiji opasan po život.

Kaže Ivancov kako je on na nedavnom sastanku sa Glavnom tužiteljicom BiH Gordanom Tadić pričao o bilateralnim pitanjima i da je njegova “funkcija u ovoj državi da radi na bilateralnim odnosima i da se osnovni principi Daytona provode jer je Rusija svjedok tog mirovnog sporazuma”.

Vjerovatno je slična opravdanja imao i Eduard Šišmakov, oficir ruske obaveštajne službe GRU koji je nedavno u Crnoj Gori osuđen na 15 godina zatvora zbog “krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije i terorizam u pokušaju”. Kakve li je tek bilateralne susrete imao Vladimir Popov, koji je u Crnoj Gori, za ista nedjela kao i Šišmakov, dobio 12 godina zatvora. Pitanje je da li se na tim bilateralnim sastancima u Crnoj Gori pojavljivao kao Popov ili kao ruski obavještajac Vladimir Nikolajevič Moisejev, što mu je zapravo rođeno ime i prezime.

Poznati su još mnogi takvi “bilateralni sastanci” širom Zapadnog Balkana, od Sjeverne Makedonije do Hrvatske, gdje je tamošnja nevladina organizacija GONG do detalja objasnila kako Rusija preko energenata širi svoj uticaj u toj zemlji. Naravno, Ivancov će i to negirati.

Kaže Ivancov da je “upoznat sa izvorima Žurnala”. Kako je upoznat? Da li je te informacije dobio na nekom od bilateralnih sastanaka sa Tadićkom i njoj sličnima? Ili su korištene neke druge “diplomatske” metode prikupljanja informacija?

STRANA U SUKOBU

Da ne bude zabune, Žurnal nije strana u sukobu. Mi smo medij u kojem novinari beskompromisno informišu javnost o kriminalu i korupciji vlasti.

To što nema konkretnijih reakcija sistema nakon objavljivanja ovih informacija samo potvrđuje da je sistem pod apsolutnom kontrolom mafije!!!!

Zapamtite, oni mogu nekažnjeno da kradu, lažu, varaju i ubijaju VAŠU DJECU, a da svojoj poklanjaju našu imovinu.

Ovih dana Tegeltija i njegove ružice idu okolo tražeći zaštitu od Mektića, od Inzka, od stranih ambasada (osim Rusije, naravno), od naroda… Žale se kako su ugroženi i kako oni štite pravosuđe. Možda je vrijeme da narod zatraži zaštitu od VSTV-a i Tegeltije, jer naši životi nikad nisu bili ugroženiji a pravda nikad dalja, od Daytona do danas.

Sada zaista očekujemo reakciju naših institucija. Ovo nije prvi slučaj da strane diplomate i vlade osuđuju novinare Žurnala i tako pravdaju svoja uplitanja u unutrašnje stvari Bosne i Hercegovine!

Tekst uz dozovu, prenosimo sa Žurnal.info

About The Author