Nobelova fondacija otkazala poziv ruskom ambasadoru na dodjelu nagrada

Dodjela Nobelove nagrade održava se svake godine u Stockholmu 10. decembra kada laureati iz područja medicine, fizike, kemije, književnosti i ekonomije primaju nagrade

Nobelova fondacija otkazala poziv ruskom ambasadoru na dodjelu nagrada
Foto: 4Liberty.eu

Nobelova fondacija saopćila je da povlači svoju odluku da pozove ambasadore Rusije i Bjelorusije na ovogodišnju ceremoniju dodjele Nobelove nagrade u Stockholmu, nakon što je taj potez izazvao brojne reakcije.

Godine 2022. Nobelova fondacija, koja organizira godišnju ceremoniju dodjele Nobelove nagrade i banket u Stockholmu, odlučila je ne pozvati ruskog i bjeloruskog ambasadora na dodjelu nagrada u Stockholmu zbog rata u Ukrajini. Istu su odluku donijeli u vezi s iranskim izaslanikom zbog gušenja vala protesta u zemlji.

Međutim, švedska fondacija ove sedmice saopćila da se vraća svojoj prethodnoj praksi pozivanja ambasadora iz svih zemalja koje su zastupljene u Švedskoj, što je izazvalo val reakcija.

Fondacija je saopćila da se odluka temelji na njezinom uvjerenju “da je važno i ispravno doprinijeti što je moguće šire vrijednostima i porukama za koje se zalaže Nobelova nagrada”, ali su napomenuli kasnije da su snažne reakcije “potpuno zasjenile ovu poruku”.

– Stoga odlučujemo ponoviti prošlogodišnju iznimku od redovne prakse – to jest, da ne pozovemo ambasadore Rusije, Bjelorusije i Irana na ceremoniju dodjele Nobelove nagrade u Stockholmu – stoji u saopćenju.

Glasnogovornik ukrajinskog ministarstva vanjskih poslova Oleg Nikolenko napisao je na Facebooku da bi fondacija trebala podržavati napore za izolaciju Rusije i Bjelorusije jer “milioni Ukrajinaca pate zbog rata, a ruski režim nije kažnjen za svoje zločine”. Nikolenko je kasnije preokret nazvao “pobjedom humanizma”.

Švedski premijer Ulf Kristersson također rekao da se ne slaže s odlukom Fondacije. “Ne bih to učinio da sam radio s pozivnicama na ceremoniju dodjele nagrada i razumijem da to uznemiruje mnoge ljude i u Švedskoj i u Ukrajini”, rekao je u pisanoj izjavi za AFP.

Pišući na X-u, ranije poznatom kao Twitter, Kristersson je potom pozdravio novu odluku dodajući da mnoge i snažne reakcije pokazuju da cijela Švedska nedvosmisleno stoji na strani Ukrajine protiv agresorskog rata Rusije.

Nekoliko istaknutih švedskih političara, uključujući čelnike stranaka centra, zelenih, ljevice i liberala, rekli su da će bojkotirati događaj zbog prisutnosti ruskog ambasadora.

Dodjela Nobelove nagrade održava se svake godine u Stockholmu 10. decembra kada laureati iz područja medicine, fizike, kemije, književnosti i ekonomije primaju nagrade od kralja Carla XVI. Gustafa. Istog dana u Oslu se održava posebna ceremonija za laureata Nagrade za mir.

Izvor: AFP

About The Author