Newsback pomaže u identificiranju pouzdanih izvora vijesti

Korisnici Newsback platforme su mediji, institucije i kompanije i od sada će JTI oznaka voditi do medijskih izvora čija je pouzdanost priznata

Newsback pomaže u identificiranju pouzdanih izvora vijesti
Foto: markus-winkler-aB4BJSZoTTI-unsplash

Reporteri bez granica (RSF) i Newsback, medijski repozitorij koji prati izvor i autentičnost informacija, uspostavili su partnerstvo za olakšavanje identifikacije pouzdanih izvora vijesti pomoću Inicijative novinarskog povjerenja (JTI).

U vrijeme kada dezinformacije kruže u sve masovnijim razmjerima, postalo je ključno vratiti povjerenje javnosti u informacije te promovirati i olakšati pristup kvalitetnom novinarstvu koje može potaknuti razvoj mišljenja i odluka na temelju boljih informacija.

JIT je pokrenut 2019. godine i ima za cilj identificirati i promovirati pouzdane izvore informacija i pouzdane medije. Uključen je 2022. godine u Poboljšani kodeks prakse Evropske unije o dezinformacijama.

Kao dio svoje predanosti borbi protiv dezinformacija i olakšavanju pristupa alatima koji mogu pratiti sadržaj do njegovog porijekla kako bi se utvrdila njegova autentičnost, Newsback je želio podržati i promovirati ovu inicijativu koju je pokrenuo RSF.

Korisnici Newsback platforme su mediji, institucije i kompanije i od sada će JTI oznaka jednostavno i brzo voditi do medijskih izvora čija je pouzdanost priznata i certificirana.

Više od 500 medijskih kuća širom svijeta – uključujući France Télévisions, RTE News, SWI swissinfo.ch i CBC/Radio-Canada – trenutno su u različitim fazama implementacije JTI-ja.

Newsback je nezamjenjiv alat za prepoznavanje porijekla i autentičnosti sadržaja i borbu protiv dezinformacija i pomaže u praćenju plagijata sadržaja, zaštiti prava povezanih sa sadržajem i zaštiti ličnih podataka.

Izvor: RSF

About The Author