Nestali novinar u Meksiku pronađen mrtav

Trinaest novinara je ubijeno od početka godine u Meksiku koji je među najopasnijim zemljama za to zanimanje u svijetu

Nestali novinar u Meksiku pronađen mrtav
Foto: New York Post

Nezavisni meksički novinar koji je nestao 9. augusta pronađen je mrtav u državi Sonori, na sjeverozapadu, saopćilo je državno tužiteljstvo.

Tijelo Juana Arjona Lopeza (62), osnivača informativnog portala na Facebooku “A que le temes” (“Čega se bojiš”) pronađeno je u gradu San Luisu Rio Coloradu, blizu granice sa Sjedinjenim Američkim Državama, rekla je novinarima državna tužiteljica Sonore Indira Contreras.

Uzrok smrti, navodi tužiteljstvo, je udarac u glavu tupim predmetom te se ni jedan motiv u istrazi ne može isključiti, kazala je Contreras.

Kako navode Reporteri bez granica, Arjon je uz novinarski posao radio i u lokalnom restoranu.

Trinaest novinara je ubijeno od početka godine u Meksiku koji je među najopasnijim zemljama za to zanimanje u svijetu, navodi RSF. Ova organizacija zasad ne ubraja Arjona među te žrtve.

Meksička vlada pak navodi da je u 2022. godine ubijeno deset novinara jer računa samo one koji su izgubili život obavljajući svoj posao.

Juan Arjon Lopez osnovao je stranicu “A que le temps” 2020. godine, gdje je objavljivao različite informacije. Njegove zadnje objave 2. augusta govore o vraćanju predmeta ukradenih u jednom domu i o zapljeni droge.

Izvor: Hina

About The Author