NEPRIJATELJ NIKAD NE SPAVA: Groblja se čiste od agresije

IZDVAJAMO

Epilog – četnički će nadgrobni spomenici biti otpremani na deponije, dok ustaška obilježja, poput ploče sa “Za dom spremni” ili spomen-ploče Mili Budaku, više nitko i ne misli izmjestiti s javnih prostora u prirodni ambijent – na otpad.

NEPRIJATELJ NIKAD NE SPAVA: Groblja se čiste od agresije

Svi nadgrobni spomenici s neprihvatljivim političkim porukama bit će uklonjeni do kraja 2020. Nema labavo!

Piše: Vladimir Matijanić

Bit će da se vječiti derbi između državnih neprijatelja, koji, po definiciji, nikad ne spavaju, i osvjedočenih domoljuba, koji uvijek moraju biti budni, približava klimaksu, kad se Ministarstvo graditeljstva Republike Hrvatske, države poznate po izuzetnom građevinskom neredu, jednom od upečatljivijih u Evropskoj uniji, sjetilo baviti idejno-političkim zastranjenjima na nadgrobnim spomenicima. Ono je u javnu raspravu nekidan pustilo “prijedlog procjene učinaka izmjena Zakona o grobljima na temelju kojih bi se s grobalja u Hrvatskoj trebali ukloniti spomenici s natpisima koji propagiraju ideje na kojima se temeljila oružana agresija na Hrvatsku, kao i natpisi kojima se veliča sama agresija ili velikosrpstvo”, izvijestio je Večernji list te dodao da je donošenje zakona planirano do polovice iduće godine, a “Ministarstvo očekuje kako će svi nadgrobni spomenici s neprihvatljivim porukama biti uklonjeni do kraja 2020”.

Iz Ministarstva graditeljstva objasnili su kako su ih na ovo nadahnuli rezultati rada Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima.

A Vijeće se prije nekoliko mjeseci, nakon podužeg kolebanja, proslavilo prilično domobranskim, odnosno konfuzno-hrvatskim zaključkom čiji je najpoznatiji dio preporuka da ustaški pozdrav “Za dom spremni” bude službeno zabranjen, osim kada to nije, a nije kada se koristi na komemoracijama HOS-ovcima. Graditi ozbiljan propis, poput zakona, na tananim temeljima, kao što je “nebiseštelzameriti” preporuka Vijeća, unaprijed jamči loš ishod s dodatnim učvršćivanjem jedne od najvećih vrednota hrvatskog pravnog poretka – selektivnosti.

Ministarstvo graditeljstva vodi Predrag Štromar iz Hrvatske narodne stranke. Ona je identitet desetljećima gradila na oponiranju HDZ-u, da bi lani, odlukom njezina predsjednika Ivana Vrdoljaka, političkog trgovca, ušla u koaliciju s HDZ-om. Ako je Zakon o grobljima novi korak prema konačnom kraju HNS-a, onda će donijeti i nešto dobro.

About The Author