Ne može biti sigurnosti bez slobode medija

Preporuke OSCE-a traže daljnji razvoj medijske pismenosti i razmatranje potrebe za većom transparentnošću finansiranja medija

Ne može biti sigurnosti bez slobode medija
Foto: markus-winkler-aB4BJSZoTTI-unsplash

Politička volja za poboljšanje slobode medija još uvijek nedostaje u nekoliko zemalja članica OSCE-a. Ipak, sloboda medija ključna je za sigurnost i demokratiju, zbog čega se za nju moramo boriti, kazala je predstavnica za slobodu medija OSCE-a Teresa Ribeiro.

Ribeiro je govorila na sastanku održanom ove sedmice u Ratsaalu, Hofburg, gdje je također predstavila izvještaj “Može li biti sigurnosti bez slobode medija?”

Susret je organiziran povodom obilježavanja 25. godišnjice mandata predstavnice OSCE-a za slobodu medija. Također se poklopio s Međunarodnim danom borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima i 10. godišnjicom Akcijskog plana Ujedinjenih nacija o sigurnosti novinara i pitanju nekažnjivosti.

Ribeiro se pridružila i komesarka za ljudska prava Vijeća Evrope Dunja Mijatović i drugi vodeći stručnjaci za slobodu medija kako bi razgovarali o trenutnim i nadolazećim izazovima za slobodu i sigurnost medija.

Mijatović je istaknula da je u mnogim zemljama OSCE-a, kao i državama članicama Vijeća Evrope, situacija o pitanju slobode medija i dalje “blago rečeno” izazovna, posebno kada se radi o pitanjima kao što su pristup informacijama, sigurnost novinara i nekažnjivost za krivična djela nad novinarima.

Naglašavajući potrebu da se premosti jaz između standarda potpisanih na papiru i stvarnosti, Mijatović je kazala da sve izgleda kao da se vrtimo u krug, dodajući da „i dalje postoje obaveze, rezolucije i konvencije koje su sve države članice dobrovoljno pristale ispoštovati, ali situacija je drugačija kad pogledate što se zapravo događa”.

Mijatović je dodala da postoji popis zemalja koje su stalno na dnevnom redu OSCE-a i Vijeća Evrope zbog nepoštovanja i teških kršenja ljudskih prava. U isto vrijeme, postoje zemlje koje sebe nazivaju demokratskima, a rade vrlo slične stvari i to im polazi za rukom.

Ured OSCE-ovog predstavnika za slobodu medija osnovan je prije 25 godina kako bi podržao države članice u ispunjavanju njihovih opredjeljenja za promoviranje slobodnih, nezavisnih i pluralističkih medija. Taj ured sada je ukorijenjen u OSCE-ov sveobuhvatni sigurnosni koncept, čineći slobodu medija ključnim stubom sigurnosti.

Izvještaj koji je na sastanku predstavljen rezultat je rada panela od devet stručnjaka za slobodu medija koji su tokom šest mjeseci raspravljali o novonastalim trendovima i izazovima za slobodu medija i njihovim izazovima za sigurnost.

Opća namjera rasprave bila je promoviranje načina za zaštitu sposobnosti medija da obavljaju svoju ulogu u slobodnom izvještavanju o pitanjima od javnog interesa, čime se osigurava sigurnost u cijeloj regiji OSCE-a.

Izvještaja uključuje opsežan popis preporuka koje OSCE i države članice trebaju razmotriti. To uključuje razvoj mreža podrške relevantnih institucija za povećanje sigurnosti novinara i pozivanje država članica da poštuju uredničku nezavisnost javnih medija.

Ostale preporuke uključuju daljnji razvoj medijske pismenosti u regiji OSCE-a i razmatranje potrebe za većom transparentnošću finansiranja medija i vlasničkih struktura, što direktno utiče na njihovu političku i ekonomsku nezavisnost te jačanje pismenosti u pogledu naprednih algoritama društvenih mreža.

Govoreći o preporukama, Ribeiro je istaknula da one “nisu izborni jelovnik” i da samo njihovim zajedničkim razmatranjem zemlje “mogu ojačati slobodu medija, ljudska prava, demokratiju i sigurnost u godinama koje dolaze”.

Izvor: ShiftNews

About The Author