NOVINARI NE KLEČE: DODIJELJENI OSKARI ZA STANJE U MEDIJIMA U SRBIJI

Okupljeni novinari istakli su da smjenom ministra odbrane Bratislava Gašića nisu riješeni problemi u medijima kao i da je skupštinskom raspravom na tu temu, dodatno ponižena novinarska profesija. Predstavnici Inicijative “Novinari ne kleče” predali su spisak zahtjeva za premijera Aleksandra Vučića, a na protestu su najavili da će uskoro slični zahtjevi biti upućeni i ostalim […]

NOVINARI NE KLEČE: DODIJELJENI OSKARI ZA STANJE U MEDIJIMA U SRBIJI

Okupljeni novinari istakli su da smjenom ministra odbrane Bratislava Gašića nisu riješeni problemi u medijima kao i da je skupštinskom raspravom na tu temu, dodatno ponižena novinarska profesija.

Predstavnici Inicijative “Novinari ne kleče” predali su spisak zahtjeva za premijera Aleksandra Vučića, a na protestu su najavili da će uskoro slični zahtjevi biti upućeni i ostalim relevantnim institucijama u zemlji.

U pismu premijeru i resornim ministrima, zatraženo je da inspekcija rada ispita tvrdnje o prisiljavanju novinara da se učlane u Srpsku napednu stranku kako bi zadržali posao, kao i navode o zlostavljanju zaposlenih u pojedinim medijima.

Novinari od premijera i ministara traže i da se ispita koji mediji mjesecima ne isplaćuju zarade i pod kakvim ugovorima rade zaposleni.

Od ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića biće zatraženo da ne komentariše istrage koje su u toku i da organi unutrašnje kontrole odmah započnu istragu o sumnjama da su pojedini novinari podvrgnuti nezakonitoj prismotri i praćenju.

Inicijativa će zatražiti i da ministar Stefanović istraži ko je i na koji način nezakonito dostavljao pojedinim medijima podatke iz evidencije tog ministarstva.

U performansu ispred Vlade Srbije, “Oskare” su dodjeljivali voditelj Igor Brakus i karikaturista Marko Somborac.

Za cenzuru i gašenje emisija, “Oskar” je dobio premijer Aleksandar Vučić za “Utisak nedelje” a pored njega, nominovani su bili i ministar bez portfelja zadužen za vanredne situacije Velimir Ilić za šutiranje novinara kao i oglašivači.

Skupština Srbije je u petak, 5. februara razriješila dužnosti ministra odbrane Bratislava Gašića zbog seksističke uvrede koju je uputio novinarki B92 Zlatiji Labović, kada joj je rekao “da voli novinarke koje lako kleknu”.

Više na N1

About The Author