Narodna skupština RS-a 14. marta razmatra uvođenje klevete u krivično zakonodavstvo

Svako društvo se vrednuje s obzirom na status slobode govora i ambijenta u kojem rade mediji

Narodna skupština RS-a 14. marta razmatra uvođenje klevete u krivično zakonodavstvo
Foto: narodnaskupstinars.net

Narodna skupština bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska razmatrat će na sjednici koju zakazali za 14. marta Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona koji je predložila vlada tog entiteta a koji uvodi nova krivična djela protiv časti i ugleda, krivična djela uvrede, klevete, kao i iznošenja ličnih i porodičnih prilika.

Ovim zakonskim izmjenama najavljuju novčane kazne za navedena krivična djela u rasponu od 5.000 do čak 50.000 KM, predstavnici opozicionih partija u tom zakonodavnom tijelu oštro su se usprotivili takvim izmjenama zakona i najavili mjere.

Većinu u entitetskom parlamentu čine partije okupljene oko Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) kojeg predvodi Milorad Dodik, predsjednik tog entiteta, koji je još i ranije najavio da će tražiti takve izmjene.

Iz predsjedništva Partije demokratskog progresa (PDP), opozicione strane u Narodnoj skupštini oštro su se usprotivili izmjenama Krivičnog zakona, navodeći da su njime predviđene drakonske novčane kazne te da je cilj ušutkavanje neistomišljenika i slobodnih medija.

Iz Ureda visokog predstavnika (OHR) poslali su mlako saopćenje na ove najave ističući da su veliki zagovornici slobode govora i slobode medija te da su ti principi od suštinskog značaja za svako demokratsko društvo.

Naglasili su da politički i institucionalni lideri imaju odgovornost da stvore ambijent u kome će mediji moći raditi nezavisno i profesionalno, bez straha i političkog pritiska jer se svako društvo vrednuje s obzirom na status slobode govora i ambijenta u kojem rade mediji.

Ipak, kažu, da je borba protiv dezinformiranja i govora mržnje napor vrijedan pažnje, ali ponovno uvođenje kriminalizacije klevete i uvrede treba dobro odvagati s obzirom na mogući rizik onemogućavanja drugačijeg mišljenja i demokratske debate.

Ukoliko se usvoje ove odredbe, kako je najavljeno, to bi predstavljalo jasno zanemarivanje demokratskih principa kojih se svako društvo treba držati, smatra OHR.

Transparency Internationala Bosne i Hercegovine kaže da se uvođenjem novih krivičnih djela protiv časti i ugleda jasno nastavlja pritisak na medijsku zajednicu u Republici Srpskoj, koja je intenzivirana u prethodnom periodu.

– Ukoliko se ove odredbe usvoje, to bi kao kruna pritisaka iz prethodnog perioda moglo dovesti do autocenzure, što je logična posljedica straha, tako da represivni aparat neće ni morati raditi posao kao u slučaju banjalučkog novinara Nikole Morače – kazali su u izjavi za Fenu.

– Do tada, možemo samo očekivati veće nesuglasice medijske zajednice i vlasti, pogotovo imajući u vidu da se pravosuđe koristi za targetiranje i obračun s pojedincima ili grupama neistomišljenika – navode iz Transparency Internationala u BiH.

Novinar Srpskainfo i EuroBlica Nikola Morača odbio je policiji otkriti svoje izvore za priču koju je napisao, nakon čega je dobio status osumnjičenog po Krivičnom zakonu i članu koji govori o povredi tajnosti postupka. Morača je nakon saslušanja pušten na slobodu ali mu je pri tome oduzet mobilni telefon.

TIBiH upozorava da najavljeno povećanje zaprijećenih kazni i izmještanje klevete iz civilnog u krivični postupak je veoma zabrinjavajuće za cijelo društvo i do toga ne smjelo uopće doći, budući da bi se ovakvi mehanizmi najvjerovatnije mogli zloupotrebljavati kao pritisak čak i na one koji dobro i odgovorno rade svoj posao i koji iznose istinite i provjerene informacije.

Zbog toga su zajedno sa ostalim domaćim i međunarodnim partnerima, izrazili snažan protest protiv ovih najava, te su zatražili hitno povlačenje Nacrta iz dalje procedure.

About The Author