IZDAVAČ NEW YORK TIMESA: TRUMPOVE IZJAVE PROTIV NOVINARA “OPASNE I ŠTETNE”

Izdavač New York Timesa (NYT) A.G. Sulzberger u nedjelju je upozorio predsjednika Donalda Trumpa, s kojim je prije desetak dana razgovarao u Bijeloj kući, da su njegove izjave protiv medija “opasne i štetne”. Sulzberger je odlučio s javnosti podijeliti susret s Trumpom 20. srpnja u Bijeloj kući nakon što je američki predsjednik na Twitteru objavio da je imao “jako […]

IZDAVAČ NEW YORK TIMESA: TRUMPOVE IZJAVE PROTIV NOVINARA “OPASNE I ŠTETNE”

Izdavač New York Timesa (NYT) A.G. Sulzberger u nedjelju je upozorio predsjednika Donalda Trumpa, s kojim je prije desetak dana razgovarao u Bijeloj kući, da su njegove izjave protiv medija “opasne i štetne”.

Sulzberger je odlučio s javnosti podijeliti susret s Trumpom 20. srpnja u Bijeloj kući nakon što je američki predsjednik na Twitteru objavio da je imao “jako dobar i zanimljiv sastanak s A.G. Sulzbergerom” s kojim je puno razgovarao o lažnim vijestima (fake news) koje objavljuju mediji te kako su se te vijesti postupno pretvorile u frazu “neprijatelj naroda”.

“Otvoreno sam rekao predsjedniku kako mislim da njegove riječi uperene protiv medija ne samo da siju podjelu već sve više postaju opasne. Zamolio sam ga da generalno razmisli o svojim učestalim napadima na novinare, koje smatram opasnim i štetnim”, rekao je Suzberger u priopćenju. Također sam mu kazao, nastavio je Sulzberger, da sam, iako je fraza “fake news” (lažna vijest), neistinita i štetna, puno više zabrinut zbog njegovog etiketiranja novinara kao “neprijatelja naroda”.

Sulzberger je, kako tvrdi, predsjednika Trumpa upozorio da “njegov zapaljivi jezik pridonosi porastu prijetnji protiv novinara te da će rezultirati nasiljem”.

“Dao sam mu do znanja da se to posebice odnosi na one zemlje u svijetu u kojima režimi njegovu retoriku koriste kao opravdanje za progon novinara”, istaknuo je Sulzberger.

Dodao je da nije od predsjednika tražio da ublaži svoje napade na NYT ukoliko smatra da je izvještavanje lista bilo nepošteno.

hnd.hr

About The Author