Tuniska policija upala u ured Al Jazeere

Sigurnosne snage tvrde da izvršavaju upute i zatražile su od novinara da napuste prostorije

Tuniska policija upala u ured Al Jazeere
Foto: Al Jazeera

Tuniska policija upala je ured Al Jazeere u glavnom gradu zemlje protjeravši osoblje, nakon što je predsjednik Kais Saied kasno u nedjelju zbacio vladu potezom koji su njegovi protivnici nazvali pučem.

Najmanje 20 policajaca u civilu ušlo je u ured, izvijestili su novinari Al Jazeere iz Tunisa, rekavši da policajci nisu imali naloge za upad.

– Nismo dobili nikakvu prethodnu obavijest o deložaciji našeg ureda od sigurnosnih snaga – kazao je šef ureda Al Jazeere u Tunisu Lotfi Hajji.

Sigurnosne snage uključene u upad tvrde da izvršavaju upute pravosuđa u zemlji i zatražile su od svih novinara da napuste urede.

Novinari su kazali da su im službenici osiguranja naredili da isključe telefone i da im nije dopušteno da se vrate u zgradu kako bi preuzeli svoje lične stvari, a policajci su oduzeli ključeve ureda.

Al Jazeera je saopćila da na napad gleda kao na “napad na slobodu medija”, smatrajući ovu akciju tuniskih vlasti zabrinjavajućom eskalacijom stanja te su dodali da strahuju da će se na ovaj način spriječiti objektivno izvještavanje o događajima koji se odvijaju u zemlji.

Pozvali su vlasti Tunisa da njihovim novinarima omoguće nesmetan rad i da im se omogući bavljenje svojom profesijom bez straha i zastrašivanja.

Reporteri bez granica (RSF) osudili su napad na ured Al Jazeere u Tunisu i miješanje medija u političke sukobe, navodeći da pažljivo prate situaciju.

Predsjednik Saied suspendirao je parlament i smijenio premijera Hichema Mechichija u nedjelju u potezu koji su njegovi protivnici osudili kao napad na demokratiju, ali koji su drugi pozdravili proslavama na ulicama.

Predsjedništvo je saopćilo da će parlament biti suspendiran na 30 dana, iako je Saied rekao novinarima da se rok od 30 dana može produžiti ako je potrebno “dok se situacija ne riješi”.

Saied je rekao da će izvršnu vlast preuzeti uz pomoć novog premijera nakon što su u nekoliko tuniskih gradova izbili nasilni protesti zbog vladinog rješavanja pandemije Covid-19 i ekonomskog stanja u zemlji.

Najveći je ovo izazov u funkcioniranju države od donošenja Ustava 2014. godine kojim su podijeljene ovlasti između predsjednika, premijera i parlamenta.

Izvor: Al Jazeera

About The Author