BHT1 I FTV: Kako je BHT1 stišao Milorada Dodika?

Dodikovo novo negiranje genocida BHT1 je propustio naglasiti, zaklonio ga je izjavama drugih političara i, za razliku od FTV-a, nije stavio vijest u širi kontekst

BHT1 I FTV: Kako je BHT1 stišao Milorada Dodika?
Foto: BHRT.ba

BHT1: Bajate afere i utišani Dodik

  1. – 26. juli 2021.

KADA AFERA STIGNE U BAJATOJ AMBALAŽI ILI 3:1: Nakon što su prošle sedmice znakovito ćutali, dok su drugi mediji o tome brujali, na BHT1 (Dejan Petrović) sada konačno javljaju da su sve glasniji navodi o sukobima unutar MUP-a RS. Vele da jednu struju vodi direktor Policije Siniša Kostrešević, a drugu ministar Dragan Lukač. Oni, naravno, sve negiraju, kao što i Milorad Dodik tvrdi da su bizarne glasine da je žrtva fizičkog obračuna sa ministrom Lukačom. Napokon smo, makar i u bajatom pokrivanju afere, čuli i mišljenje opozicije. Nije to bio glasni Nebojša Vukanović, koji je bio dosta oštriji na riječima, već blagi i široj javnosti manje poznat Perica Stanić, koji je promrmljao nešto o depolitizaciji policije. No, i prije nego što je dat taj jedan neupečatljivi glas iz opozicije, izredala su se tri glasa iz vladajućih redova (ministar Lukač, Dodik i premijer Radovan Višković).

KAKO JE I ZAŠTO BHT1 UTIŠAO DODIKA? Valentin Inzko je posegnuo za bonskim ovlastima inkriminišući negiranje genocida, a BHT1 (Blažica Krišto) javlja da su reakcije „burne, ali i oprečne“. Kao i mnogo puta do sada, kada su posrijedi polarizirajući događaji na političkoj sceni, državna javna televizija se pretvara u nijemog promatrača koji bilježi reakcije. Neko bi možda rekao da ovaj pristup „nikome se ne zamjeri, sve zabilježi“ i nije loš pristup u javnosti kao što je naša, ali nisu ni sve reakcije koje se bilježe iste. Nije isto prenositi stav žrtava koje pozdravljaju Inzkovu odluku i Milorada Dodika koji u svom prvom reagovanju ponovo negira genocid u Srebrenici. Nije isto prenositi i stav Borjane Krišto koja kaže da nije dobro nametati zakone, pa i opozicije u Republici Srpskoj koja je odluku visokog predstavnika nazvala neshvatljivom, i lidera SNSD-a koji je zaprijetio da u Republici Srpskoj više neće djelovati Sud BiH, SIPA i Tužilaštvo BiH. Postoje nijanse i razlike u reakcijama koje nisu beznačajne, i koje urednici moraju istaći. Dodik je zbog svojih žestokih reakcija bio na naslovnicama svih relevantnih medija, a na BHT1 se izgubio u moru drugih koji su reagovali, pa je ispalo kao da se njegove izjave ne razlikuju od ostalih. One se razlikuju, pa i po tome što je odmah požurio još jednom negirati genocid u Srebrenici, i to je svakom uredniku i novinaru bilo jasno. Zatim, njegov politički avanturizam je sve više na udaru međunarodnog faktora i to je sve trebalo prezentirati u širem kontekstu. Bez političkog navijanja i pristrasnosti, ali sa izdvajanjem činjenica i značajnih okolnosti. Mora se naglasiti šta je vijest. Ovako je BHT1 samo bilježio reakcije, ne izdvajajući najbitnije.

BEZ IMUNITETA DO KRAJA JESENI, NIŠTA NEOBIČNO ZA BHT1: Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, u opuštenom maniru poručuje da se nada da će manji entitet do kraja jeseni cijepiti polovinu građana. Nažalost, izjava je prošla neopaženo u prilogu u kojem se jeste kritikovala poslovična sporost zdravstvenih vlasti, ali bez da se prepoznalo koliko je izjava sporna (Blažica Krišto). I bez da su se oštrije prozvali odgovorni, tj. opušteni i nikad zabrinuti Zeljković. Dok se u svijetu stručnjaci i vlasti plaše novih sojeva i smatraju da su podbacili, ako već sada nisu cijepili najmanje dvije trećine građana, naše vlasti sebi zadaju neambiciozni cilj koji zalazi u poznu jesen.

OCJENA: 3

FTV: Šta je u fokusu i zašto treba paziti na minutažu?

  1. – 26. juli 2021.

DODIK U PRVOM PLANU: Na FTV-u su Inzkove dopune Krivičnog zakona odmah nazvali istorijskim (Amra Zaklan), a fokus su držali na prvom čovjeku SNSD-a, koji je, kako sutradan zaključuje Dejana Šešlija, neumoljiv. Donijeli su i podsjetnik na sve dosadašnje iskorišćene bonske ovlasti, ali su i potcrtali to da je Dodik opet negirao genocid nad Bošnjacima u Srebrenici. Šešlija se pitala i kakve su razlike između opozicije i vlasti u Republici Srpskoj ako su im reakcije i odnos prema ratnim zločinima jednaki. Ukratko, solidno i informativno praćenje udarne vijesti sedmice.

DUGE PISANE IZJAVE: Bilježeći reakcije članova Predsjedništva Željka Komšića i Šefika Džaferovića, koji su očekivano pozdravili odluku austrijskog diplomate, urednica Zaklan prenijela je odlomke u vidu duže pisane izjave na ekranu. Praksa da se na taj način objavljuju reakcije političara i visokih funkcionera izgleda arhaično i prevaziđeno. Kada se još da njihov lik pored, to izgleda kao priprema njihove PR službe. Istina, veoma bitne objave ili odlomci su pogodni za ovaj vid objave. Opet, onda treba voditi računa da se izdvoji dio koji je najbitniji, ili najatraktivniji. A ne da se pišu romani na ekranu.

MINUTAŽA I ŠTA SU GLAVNE TEME? U ponedjeljak se nastavila saga sa političkim reakcijama na Inzkovu odluku, a vlast i opozicija u Republici Srpskoj ujedinjeni su u najavi političke blokade zajedničkih institucija. To jeste bila top tema proteklih dana, ali urednica Amra Zaklan forsirala ju je preko mjere, pa smo više od petnaest minuta slušali o negiranju genocida i novim političko-pravnim posljedicama, dok je najavljena masovna imunizacija dobila tri minute. Urednici i novinari, naravno, ne mogu presudno uticati na društveno-političku zbilju, niti su odgovorni što je glavna tema u nas negiranje genocida. A ne npr. prilagođavanje klimatskim promjenama. Najposlije, čak i našu stvarnost čine i drugi značajni događaji i pojave, kao što je spora imunizacija u eri pandemije koja ne jenjava, pa je ovaj disbalans u minutaži izraz nepoštovanja gledalaca i sadašnjeg trenutka. Uostalom, FTV je samo izvijestio da federalne vlasti obećavaju masovnu imunizaciju, bez da su se pitali koliko je ljudi neophodno vakcinisati na dnevnoj osnovi i zašto sve nije brže? To su upravo učinile njihove kolege sa BHT1 (Dejan Petrović) koje su zamjerile vlastima to što i kada imamo vakcine, šampioni smo u sporoj distribuciji.

OCJENA: 5

KOMPARATIVNA ANALIZA: Odlukom da inkriminiše negiranje genocida i ratnih zločina, Valentin Inzko je napravio politički potres. Dok su na FTV-u izbliza pratili Milorada Dodika, koji je najžešće reagovao, BHT1 kao da je stišao i ublažio lidera SNSD-a stavljajući ga u istu ravan sa ostalima koji nisu bili tako teški na riječima. Dodik je požurio i da opet negira genocid u Srebrenici, a što niko od ostalih političara nije učinio u prvim javljanjima. BHT1 je to propustio naglasiti i, za razliku od FTV-a, nije stavio vijest u širi politički kontekst. Nije dovoljno samo bilježiti reakcije, bez da se one isprate intonacijom i kontekstom koji ne mogu biti isti za sve.

Plus sedmice

BHT1

Solidan intervju sa advokatom Josipom Muselimovićem koji je objasnio pravne aspekte Inzkove odluke. Sagovornik je uglavnom bio fokusiran i razložno je iznosio svoj stav, osim što je u jednom trenutku ljutito poentirao da su nam izgleda potrebni treći da urgiraju „kao da smo neka retardirana nacija.“ Moglo je proći bez toga.

FTV

Inzkova odluka i Dodikova reakcija ispraćene su solidno kao udarne vijesti sedmice. Kao ono što i jesu bile.

 

Minus sedmice

BHT1

Slabašni politički prilozi i način na koji je ispraćena Inzkova odluka. BHT1 je Dodika sakrio u ostale reakcije, iako je on svuda bio predmet najveće pažnje.

FTV

Najavljena masovna imunizacija građana zaslužila je detaljniju obradu i veću minutažu.

About The Author