Preminuo književnik Marko Vešović

Godinama je bio kolumnist bosanskohercegovačkih i crnogorskih medija

Preminuo književnik Marko Vešović

U Sarajevu je u 78. godini preminuo istaknuti bosanskohercegovački književnik Marko Vešović koji je cijeli rat proveo u opkoljenom Sarajevu, pišući kritički intonirane kolumne koje su razobličavale velikosrpsku politiku.

Rođen je u selu Pape pored Bijelog Polja 1945. godine. U Bijelom Polju završio je gimnaziju, a Filozofski fakultet završio je u Sarajevu.

Godine 1976. izabran je za asistenta na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, a mjesto napušta 1986. godine, kada postaje urednik u Izdavačkoj kući “Veselin Masleša”. Na filozofski fakultet vratio se 1992. godine.

Najpoznatija je Vešovićeva knjiga, nastala tokom godina opsade Sarajeva, „Smrt je majstor iz Srbije“ objavljena 1994. godine. Osobito mu je značajno to djelo ratne proze u kojem je opisao i svoja prijeratna iskustva s Radovanom Karadžićem, nekoć kolegom pjesnikom.

Iz tog perioda izdvaja se i knjiga „Poljska konjica“ koja govorio o granatiranju glavnog grada BiH i svim ratnim strahotama koje su građani proživljavali.

– Poezija ‘Poljska konjica’, posvećena jednoj ubijenoj sarajevskoj djevojčici, prijateljici pjesnikove kćeri, ostat će kao blistavi spomenik jednoj jezivoj pomrčini rođenoj u glavama provincijalne balkanske inteligencije na koncu dvadesetog stoljeća – navodi se u opisu knjige.

Tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu se angažirao na razobličavanju velikosrpske politike.

Od Karadžićevog SDS-a i medija pod kontrolom SDS-a bio je na samom početku rata u BiH optužen kao izdajica srpskog naroda. Tada je, na konferenciji za medije, Vešović poručio da od Karadžićevih zločina ljudska pamet staje, a usta se kamene.

Odbio je ponuđenu funkciju člana Predsjedništva BiH rekavši da on nije za politiku niti je politika za njega.

– Ali kada bih imao i trunku političkih ambicija, trke bih prihvatio ponuđenu kandidaturu, zato što me, između ostalog, Srna proglasila izdajnikom srpskog naroda. Doduše, ja sam Crnogorac, ali kad god me neko ubroji u Srbe kako bi mogao da pljune na mene ja privremeno postanem i Srbin – rekao je Vešović.

Godinama je bio kolumnist bosanskohercegovačkih i crnogorskih medija. Objavio je više od 30 knjiga poezije i proze, pjesničkih prijevoda, esejistike i polemika. Pored „Poljske konjice“, Vešović se izdvaja i po djelima „Nedjelja“, „Osmatračnica“, „Rodonačelnik“, „Četvrti genije“, „Kralj i olupina“.

Dobitnik je više nagrada i priznanja, između ostalih Brankovom nagradom, nagradom Trebinjskih večeri poezije, nagradom “Svjetlosti”, dva puta nagradom “Svjetlosti”, nagradom „Fund for Free Expression Award“, te nagradom „Otvoreno društvo BiH SOROS“ za knjigu eseja.

Izvor: Al Jazeera

About The Author