Napad na novinara Slađana Tomića

OTISCI DANA: Kako je jedan srbijanski helikopter napravio neviđenu pometnju u Hrvatskoj?

Napad na novinara Slađana Tomića
Foto: Jutarnji list

 

Borba vlasti protiv čovjeka

U Kunderinoj “Knjizi smijeha i zaborava” ima  antologijska rečenica: “1971. je godina i Mirek kaže: ‘Borba čovjeka protiv vlasti je borba pamćenja protiv zaborava’.”

Šta danas da kažemo ako ovu misao primijenimo na naše doba i ovdašnji politički prostor? Možda ovo: ”2023. je godina i On kaže: “Borba vlasti protiv čovjeka je borba politike protiv novinara. A sad smo to i ozakonili.”

Mediji u Republici Srpskoj odavno su pritisnuti čizmom vlasti, disati im ne da, a sad je ta čizmetina dobila i zakonsku osnovu da istim terorom zgnječi i novinare širom Bosne i Hercegovine. Zakon prođe, a sloboda medija, novinara i javne riječi pade bez metka iz političkih struktura Federacije BiH. Izuzmemo li nekoliko blijedih saopćenja, Trojka, SDA i DF šute, a Dragan Čović ionako nema šta da priča kad godinama živi ovaj zakon i njegove odredbe.

Uglavnom, postajemo država plača i zaborava, smijeh odavno ne stanuje ovdje.

Helikopter, helikopter

Namjera mu je bila da dođe tiho i uđe, ako već ne može u legendu, onda bar u Hrvatsku. Ali digla se strahovita džefa, to danima ne prestaje, uzajamno se optužuju predsjednik i premijer, jedan i drugi ured, policija i granične službe. Letjelica iz Srbije prodrla je duboko u osjetljivo tkivo lijepe naše. Kad prihajaš helikopterom, i kad si nepoželjan gost, dolazak je sve samo ne tih.

Kompletna se medijska scena susjedne države pobunila, napali su svog predsjednika što prima nezvanog musafira pod međunarodnim sankcijama, negatora genocida i tako to, predsjednik se nešto kao branio, ali sve džaba, prošlog ljeta onaj, ovog ovaj, ne idu mu nešto julska ladanja kako bi htio, a ovaj vamo umjesto da pokaže kako, eto, nije izoliran, još jednom se osvjedočio da svi od njega bježe, jer i onaj što ga je primio u sebi je proklinjao dan kada ga je upoznao, ta šta će mu takav slučaj, izbori se bliže, a politički protivnici će ga rastrgati, ali kasno je sad, ko s djecom liježe…

Napad na Slađana Tomića

Novinar Slađan Tomić najnovija je žrtva SDA jurišnika Jasmina Mulahusića. Mulahusić živi u Luksemburgu, ali se intenzivno bavi proizvodnjom političkih i ideoloških

neprijatelja na tlu Bosne i Hercegovine. Ovaj put je o jednom trošku brutalno napao dva novinara, Tomića i Danijala Hadžovića.

Slađanu Tomiću nije prvi put da mu neko iscrtava metu na čelu. Sarajevski novinari su se solidarizirali s kolegom, ali to nije dovoljno. Pitanje je hoće li nadležne institucije poduzeti nešto i da li im zakonski okvir uopće daje mogućnost djelovanja.

Dok saznam odgovore, evo podrška kolegi Tomiću kroz podsjećanje na jedan njegov nedavni Facebook post:

“Usvojeni zakoni, zakoni u formi nacrta ili najavljeni zakoni u RS-u:

  1. Zakon kojim je kriminalizovana kleveta
  2. Zakon o stranim agentima
  3. Zakon o neprijateljima Republike Srpske
  4. Zakon o zabrani LGBTIQ propagande

A narod ćuti. Ima li ovdje uopšte kritične mase?”

 

Ko su naši tranzicijski bogataši?

Ko su naši tranzicijski bogataši? Ako izuzmemo sve one čestite primjere – a njih ima i svaka im čast na svemu – to su ljudi koji su ogromnom snagom volje, strahovitim talentom, permanentnim obrazovanjem i napornim, neprekidnim, požrtvovanim radom – preko noći stekli milione.

 

 

About The Author