Nakon još jedne paljevine u Trebinju: Policija povezuje neka lica s nekim mjestima

NOVA BLOG PRIČA

Nakon još jedne paljevine u Trebinju: Policija povezuje neka lica s nekim mjestima
Foto: RTRS

“Aha, još jedna paljevina, a policija ni mukajet”, uzviknuo je ovih dana prosečan stanovnik istočne Hercegovine kada je čuo da je u Trebinju, u sitne sate, buknuo automobil. U ovom slučaju jedne novinarke.

Proteklih godina su goreli automobili inspektora, policajaca, odbornika, preduzetnika. Jednom su hteli da zapale audi, ali je vatra prešla na golf 2 koji je izgoreo do temelja. No, čak ni takvim diletantima koji jedno ciljaju, a drugo pogode, nisu ušli u trag. Ispada da je pored ovakve policije lako biti neuhvatljiv.

Ipak, kad utihnu vicevi na račun trebinjskih organa reda, stvari postaju ozbiljne. Samo u prošloj godini je bilo sedam slučajeva koji su mahom ostali nerasvetljeni.

Građani se pitaju za šta su uopšte sposobni ako u malom gradu kao što je Trebinje, gde se takoreći svi poznaju, godinama nisu u stanju da otkriju misteriju automobila koji buknu u gluvo doba noći?

Da li možda u policiji neko nešto i zna, ali se ne meša?

Odgovor bi trebao da ima načelnik policije Siniša Laketa. Ali on izgleda i dalje povezuje neka lica sa nekim mestima i neka mesta sa nekim automobilima.

Kada je prošle godine zapaljen auto policijskog inspektora, Laketa je rekao da su upaljeni svi alarmi, da se radi o delima koja zahtevaju opsežnu istragu i bogzna kakvu stručnost i da se nada da će postići određene rezultate.

Laketine nade su ostale uzaludne, a alarmi izgleda do sada utihnuli.

Nadao se i gradonačelnik Trebinja i davao preporuke da nadležni rade svoj posao. Ipak, bile su to floskule bačene u (v)etar.

I kao što to obično biva, neuspeh u otkrivanju piromana ostavlja prostor za različite teorije zavere koje, jasno je, nikada ne idu u prilog policiji.

Iako laiku, posmatrajući sa strane, ovi slučajevi ne izgledaju teški za rešavanje, profesionalcima u plavom je izgleda neophodna pomoć.

Za sada je policija pozvala sve koji imaju bilo kakve informacije da im jave. U narednoj fazi bi možda bilo uputno da svećom potraže asistenciju.

Hercegovina verovatno nema Poaroa ili Mis Marpl, ali bi se jedan Kluzo možda i mogao pronaći. Ako je u filmu metodom pokušaja i pogreške mogao da razreši misteriju nestalog dijamanta, možda bi u realnosti, primenjujući taktiku ćorave koke, otkrio ko su piromani u Trebinju.

Dok Kluzo ne stigne policija računa da će ili piromani odustati ili će se građani naviknuti da tu i tamo dan počnu uz vest da je neko auto izgorelo.

Kako stvari stoje- ovo drugo je izvesnije.

 

About The Author