Mektić, Miletić i Čampara davali intervjue, Izetbegović i Stanivuković ugodno ćaskali

Burna sedmica sa dosta zanimljivih razgovora s političarima. Puno direktnih novinarskih pitanja i propitivanja, iznesenih tvrdnji, ali i tradicionalne nepripremljenosti i podilaženja gostima

Mektić, Miletić i Čampara davali intervjue, Izetbegović i Stanivuković ugodno ćaskali

N1: „Pressing“, 3. juni 2020.

DIREKTNA PITANJA ZA ZLATKA MILETIĆA: Tužilaštvo BiH je u prošloj godini procesuiralo samo jedan slučaj korupcije, a i on je okončan oslobađajućom presudom. Poraznim statističkim podacima Transparency Internationala u BiH, Amir Zukić započeo je intervjuisanje Zlatka Miletića, delegata u Domu naroda BiH. Efektan uvod u intervju s bivšim direktorom FUP-a u kojem je korupcija bila glavna tema. Miletić je donedavno bio član DF-a, a i u ovom intervjuu pokazalo se da su bivši članovi političkih partija među najotvorenijim izvorima informacija. Prepoznavajući tu spremnost za razgovor s novinarima, Zukić je postavljao direktna pitanja. Neka od njih i ponovio. Naprimjer, pitanje o mehanizmima po kojima funkcioniše „ugrađivanje“, odnosno korupcija, u institucijama BiH. Insistirao je da gost imenuje pet delegata u Domu naroda BiH koji su bili predmet kriminalističkih istraga. Osvrnuvši se na Miletićevo pitanje Tužilaštvu BiH o tome mogu li se kaznena djela počinjena tokom pandemije tretirati kao zločin protiv čovječnosti, Zukić ga je pitao smatra li takvim zločinom i aferu „Respiratori“. Više od godinu i po prošlo je od ubistva sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića. Kako je moguće da još nije istraženo ko ih je ubio?

 

N1: „Dan uživo“, 4. juni 2020.

KAKO JE JUKIĆ OSLOBODILA PRAVOSUĐE? Oštro ispitivanje, provokativna pitanja i skeptičan odnos novinara prema odgovorima sagovornika obilježili su intervju Zvonka Komšića s Draganom Mektićem, članom Komisije Parlamenta BiH koja istražuje rad Tužilaštva BiH. Budući da je tog dana Mektić bio na ročištu zbog predmeta u kojem ga državno Tužilaštvo tereti za zloupotrebu položaja i ovlaštenja, intervju je otvoren pitanjem: „Kako ste se osjećali na optuženičkoj klupi?“

Komšić je pitao gosta i na osnovu čega tvrdi da od suđenja Fadilu Novaliću, Fahrudinu Solaku i Fikretu Hodžiću neće biti ništa. Zatražio je i dokaze za optužbu da je Gordana Tadić pod političkim utjecajem. Osvrćući se na Mektićev tweet da je istekom mandata potpredsjednice VSTV-a Ružice Jukić pravosuđe oslobođeno gluposti, Komšić je zatražio od Mektića da pojasni ovaj stav. Gost je obrazložio zašto Jukić kao član VSTV-a ne bi smjela izražavati političke stavove, dok on, kao politički dužnosnik, to može. Govoreći o SNSD-ovom i HDZ-ovom osporavanju CIK-a, Mektić je kazao da je situacija čista – bivšim članovima iz RS-a je istekao mandat. To nije sporno, kao ni to da su Milorad Dodik i Dragan Čović ovim izgubili kontrolu nad Komisijom. Ali, Komšića zanima je li SDS u saradnji sa SDA izabrao podobne ili sposobne. Opravdanu skepsu bazirao je na podacima o novim članovima CIK-a koji su bili savjetnici Mirka Šarovića i Željka Komšića. Komentarisanje „korona-derneka“ zaključeno je pitanjem: „Ako smijenite ministra Stašu Košarca, hoćete li Vi dernečiti?“

 

RTRS: „Telering“, 3. juni 2020.

PERFEKTNA SEBIJA IZETBEGOVIĆ: Izvrstan hirurg, žena bez dlake na jeziku. Koliko je strastveno u prošloj emisiji Mato Đaković prekidao Branislava Borenovića (PDP) pokušavajući osporiti svaki odgovor, toliko je u ovoj bio blagonaklon prema Sebiji Izetbegović, direktorici KCUS-a. Kada Izetbegović kaže da se ustanova kojom rukovodi „perfektno“ nosila s pandemijom, Đaković to uopće ne dovodi u pitanje. Ne spominje prigovore pacijenata zbog nejasnih i predugih procedura dobijanja zdravstvenih usluga, kao ni dvije sporne smrti pacijenata zaraženih Covidom-19. Umjesto direktnog pitanja zašto je KCUS odbio liječenje djevojčice Nadin Smajlović, Đaković rezonuje: „U javnosti je napravljena priča da KC nije htio liječiti Nadin. Ako je zaista tako, to je harač.“ Slično su oblikovana i druga pitanja. Blagonaklon stav i smještanje pitanja u kontekst pogodan za gošću. Takvo je i pitanje o aferi „Respiratori“. Đaković prvo objašnjava kako je tokom pandemije svaki dio medicinske opreme značio sigurnost, da bi se onda, kaže, pojavile priče o spornim nabavkama respiratora, rukavica i maski. Voditeljev zaključak je šlag na kraju: „Ne znam koliko mi vjerujete ili ne, ali sve što je Sebija Izetbegović rekla u ovom intervjuu je tako. Ništa nije slagala, jer ona je žena bez dlake na jeziku.“ Ako je među gledaocima i bio neki nevjerni Toma, nakon ovakve novinarske argumentacije, sumnje su se morale raspršiti kao sapunica.

BNTV: „Puls“, 4. juni 2020.

OŠTRO O KOŠARCU, NIŠTA O MARKOVIĆU: Većina pitanja u intervjuu s Draškom Stanivukovićem, zastupnikom PDP-a u NSRS-u, odnosila se na SNSD-ove zloupotrebe javnog novca tokom vanrednog stanja u RS-u. Odnos prema gostu bio je blagonaklon, pa je opširno obrazlagao svoje stavove. Podsjećajući na to da je on među prvima govorio o bespotrebnosti pokretne bolnice, Suzana Rađen-Todorić pitala ga je kako se osjeća danas kada je ona razmontirana. Osim o pokretnoj bolnici, razgovarano je o traktoru i drugim donacijama koje su članovi porodice Dodik dobili od Vlade RS-a. Stanivuković je insistirao da svako treba snositi posljedice za kršenje propisa tokom pandemije. Zato je voditeljica opravdano podsjetila na činjenicu da je i član PDP-a Slaviša Marković učestvovao na zabavi u Bijeljini dok je važila zabrana okupljanja, pitajući je li i on sankcionisan. Gost je kratko odgovorio kako nema podatke o tome, vraćajući se na neprimjereno blag partijski ukor ministru Staši Košarcu. Preko ovog šturog odgovora o ponašanju stranačkog kolege – predsjednika Skupštine Grada Bijeljina Slaviše Markovića – voditeljica je olako prešla. Na ovakvu nedosljednost treba reagovati. Pogotovo što ovo nije jedini stranački kolega koji se učestvovanjem u „korona-zabavi“ u Bijeljini oglušio o zabrane.

 

FACE TV: „Centralni dnevnik sa Senadom Hadžifejzovićem“, 5. juni 2020.

6.000 KM ZA OŠTRENJE NOŽEVA: Nebojša Vukanović, zastupnik PDP-a u NSRS-u, osebujan je sagovornik. Senad Hadžifejzović pustio ga je da govori bez čestih prekidanja. Povremenim komentarima, ipak, podstakao ga je na dodatna obrazloženja. Naprimjer, opaskom o 6.000 KM, koliko je Vlada RS platila oštrenje noževa. Gost je govorio o brojnim krivičnim prijavama koje je podnio protiv visokih dužnosnika RS-a, a koje nisu rezultirale ničim. Voditelj se osvrnuo na izjavu tužiteljice Gordane Tadić o tome da je greška što te prijave nisu podnesene državnom Tužilaštvu. To je izgovor, direktan je Vukanović argumentujući kako državno Tužilaštvo može uzeti svaki predmet s nižeg nivoa.

 

FACE TV: „Centralni dnevnik sa Senadom Hadžifejzovićem, 6. juni 2020.

ČAMPARA O AVDIĆU: Nakon što je novinar Avdo Avdić, gostujući kod Senada Hadžifejzovića 5. juna, govorio o tome kako Dragan Čović i Aljoša Čampara ruše Bakira Izetbegovića preko tužiteljice Gordane Tadić, Hadžifejzović je ugostio Aljošu Čamparu. Ministar unutrašnjih poslova FBiH, zastupnik u Skupštini KS i delegat u Federalnom domu naroda nazvao je Avdićeve tvrdnje teorijama zavjere. Odbacio ih je kao konstrukcije bez dokaza. Doveo je u pitanje čak i njegovo mentalno zdravlje. „Vjerujem da ima psihičkih problema.“ Dokaze za ovakvo diskvalifikovanje novinara, gost koji insistira na činjenicama nije naveo. A ni voditelj nije prigovorio ovakvom diskreditovanju kolege.

SKEPTIČNI HADŽIFEJZOVIĆ: Za razliku od prve polovine emisije u kojoj je voditelj malo intervenisao puštajući gosta da manje-više neometano komentariše Avdićeve optužbe, u drugom dijelu intervjua je reagovao mnogo češće. Pitanjima je izrazio sumnju u Čamparine ciljeve i ambicije. Fokus je bio na unutarstranačkim borbama u SDA i potencijalnoj saradnji s drugim strankama. Hoćete li napustiti SDA? Zašto bi Vas SDA trpjela s tako oštrim jezikom? Otkud to da hvalite Radončića, a on izdao koaliciju sa SDA čiji ste funkcioner? Hadžifejzović je podsjetio na to da je Čampara prvi tražio ostavku Asima Sarajlića, koji je i ostao bez stranačkih funkcija. Sada traži ostavku direktora OBA-e Osmana Mehmedagića. „Rušite li jednog po jednog bliskog Izetbegovićevog saradnika da biste bili prvi do njega?“, pita voditelj.

 

ZAKLJUČAK: Otvorenost Zlatka Miletića u „Pressingu“, Amir Zukić iskoristio je za postavljanje direktnih pitanja o sistemskoj korupciji i kriminalu. U „Danu uživo“ Zvonko Komšić nije štedio Dragana Mektića, oštro ga ispitujući i tražeći argumente za iznesene tvrdnje. U „Teleringu“ preširoko postavljena, blagonaklona pitanja za Sebiju Izetbegović. Ispitivanje nepotkrijepljeno podacima i bez očekivane novinarske skepse. Draško Stanivuković je u „Pulsu“ imao dosta vremena za obrazlaganje kritika na račun vlasti u RS-u. Kada izbjegne odgovor koji se odnosi na stranačkog kolegu koji takođe krši propise na kojima PDP insistira, pitanje treba ponoviti. U „Centralnom dnevniku“ proteklog vikenda zanimljivi gosti i dinamični intervjui. U pitanjima za Čamparu naglašena je skepsa prema njegovim motivima kritikovanja stranačkih kolega.

About The Author