Osude fizičkog napada na novinara Sinana Gluhića

Zatražena hitna istraga napada i poduzimanje zakonskih radnji koje će osigurati kažnjavanje napadača

Osude fizičkog napada na novinara Sinana Gluhića
Foto: Avaz.ba

Udruženje BH novinari, ali i Društvo novinara osudili su fizički napad i prijetnje novinaru RTV Zenica Sinanu Gluhiću, a u osudi takvog čina pridružili su im se i predstavnik OSCE-a za slobodu medija Harlem Désir i šefica Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini Kathleen Kavalec.

Naime, petog juna član političke stranke u Zenici napao je novinara Gluhića, a prije toga predsjednik Kantonalnog odbora stranke uputio telefonski poziv novinaru te se vjeruje da su ovi incidenti povezani s Gluhićevim postovima na društvenim mrežama od 31. maja u vezi s odgađanjem građevinskih radova na lokalnoj cesti.

Désir je osudio sramotne i opasne napade na novinara Gluhića, kazavši da su takvi napadi i prijetnje neprihvatljivi posebno ako dolaze od političara te je pozvao vlasti da hitno istraže te incidente i počinitelje privedu pravdi, ali i da osiguraju zaštitu novinara.

– Svaki napad ili prijetnja upućena novinarima, posebno u vezi s medijskim istragama o pitanjima od javnog interesa, je neprihvatljiv. Kada se dese ovakvi incidenti, svi članovi društva moraju ih shvatiti ozbiljno, posebno lokalne vlasti koje bi trebale novinarima pružiti zaštitu – stava je Kavalec.

Désir i Kavalec podsjetili su na Odluku Vijeća ministara o sigurnosti novinara, u kojoj se „politički lideri i javni dužnosnici pozivaju da se suzdrže od zastrašivanja, prijetnji ili osuđivanja – i da nedvosmisleno osude – nasilje nad novinarima“.

Zaključili su da je ciljanje medijskih profesionalaca zbog njihovog rada napad na slobodu izražavanja, demokratske vrijednosti i pravo građana da budu informirani.

Upravni odbor Udruženja BH novinari i Linija za pomoć novinarima odmah su uputili javni protest Kantonalnom odboru Stranke demokratske aktivnosti (A-SDA) Zenica zbog fizičkog napada na Sinana Gluhića, novinara RTV Zenica.

Član te stranke Sulejman Spahić fizički je nasrnuo na novinara i nanio mu lakše tjelesne povrede. Napadu na Gluhića prethodile su višednevne verbalne prijetnje i uvrede članova najužeg rukovodstva  te stranke putem telefona i društvenih mreža, posebno Facebooka.

Zatražili su hitnu istragu napada, kao i poduzimanje zakonskih radnji koje će osigurati kažnjavanje napadača Sulejmana Spahića i drugih osoba koje stoje iza tog brutalnog čina.

– Nedopustivo je da se političke stranke, u ovom slučaju A-SDA ZDK, obračunavaju s novinarima upotrebom sile ili online nasiljem, zloupotrebljavajući političku moć i kršeći temeljne principe slobode medija i sigurnosti novinara – stav je BH novinara.

BH novinari i Linija za pomoć novinarima će izvijestiti Evropsku federaciju novinara (EFJ), kao i druge mjerodavne međunarodne organizacije za zaštitu i sigurnost novinara o prijetnjama i fizičkom napadu na Sinana Gluhića.

About The Author