Malezija razmatra pravila prema kojima će Google i Meta plaćati medijima za sadržaj

Predloženi propisi bit će slični pravilima u Australiji, prema kojima su od 2021. godine Google i Meta obavezna plaćati medijima za sadržaj

Malezija razmatra pravila prema kojima će Google i Meta plaćati medijima za sadržaj

Malezija je saopćila da razmatra propise prema kojima će internetske divove Google i Facebook biti dužne finansijski nadoknaditi novinskim kućama za sadržaj koji proizvode.

Malezija je u razgovorima s Googleom, Metom i drugim velikim online platformama o regulatornom okviru, potvrdila je Malezijska komisija za komunikacije i multimediju (MCMC) u izjavi nakon sastanka s dužnosnicima obiju kompanija.

Predloženi propisi bit će slični pravilima u Australiji, prema kojima je 2021. godine Google i Meta obavezna plaćati medijima za sadržaj koji generira klikove i donosi zaradu za oglašavanje, rekao je MCMC.

MCMC također razmatra pravila slična kanadskom Billu C-11, koji ima za cilj regulirati streaming platforme i od njih zahtijeva da podržavaju kanadski sadržaj.

Rečeno je da su pravila dio vladinih napora da se riješi “neravnoteže” u prihodima za digitalne platforme i lokalne medije, te da se osigura “pravedna naknada za kreatore sadržaja vijesti”.

MCMC je rekao da također razgovara s platformama društvenih mreža o rješavanju sadržaja na internetu kao što su materijali o seksualnom zlostavljanju djece, online kockanje i finansijske prijevare.

Malezija je pod premijerom Anwarom Ibrahimom, koji je došao na vlast u novembru, pojačala kontrolu internetskog sadržaja.

Ranije ove godine, Malezija je rekla da će pokrenuti pravni postupak protiv Mete jer nije djelovala protiv štetnog sadržaja na svojoj Facebook platformi, ali je kasnije odustala od plana nakon sastanaka s predstavnicima kompanije.

Izvor: Reuters

About The Author