Iranski novinari zahtijevaju oslobađanje kolega koji su izvještavali o smrti Mahse Amini

Najmanje 40 novinara privedeno je u proteklih šest sedmica, prema tvrdnjama grupa za ljudska prava, a taj broj sve više raste

Iranski novinari zahtijevaju oslobađanje kolega koji su izvještavali o smrti Mahse Amini

Više od 300 iranskih novinara zatražilo je oslobađanje dvojice kolega koji su zatvoreni zbog izvještavanja o Mahsi Amini, čija je smrt u pritvoru izazvala proteste koji predstavljaju jedan od najvećih izazova vlastima u posljednjih nekoliko decenija, javili su iranski mediji.

Niloofar Hamedi snimila je fotografiju Amininih roditelja kako se grle u bolnici u Teheranu gdje je njihova kćerka ležala u komi. Fotografija je objavila na Twitteru i ona je bila prvi signal svijetu da s Amini nije sve u redu. Tri dana prije objave fotografije iranska policija privela je Amini zbog, kako navode, neprikladne odjeće.

Elaheh Mohammadi je pokrivala Amininu sahranu u njenom kurdskom rodnom gradu Saqez, gdje su protesti počeli. U zajedničkoj izjavi koju su objavili iransko Ministarstvo obavještajnih službi i obavještajna organizacija Revolucionarne garde, Hamedi i Mohammadi su optužene da su strani agenti CIA-e.

Hapšenja odgovaraju zvaničnom narativu da najveći neprijatelj Irana, Sjedinjene Američke Države, Izrael i druge zapadne sile i njihovi lokalni agenti stoje iza nemira i odlučni su da destabiliziraju zemlju.

Najmanje 40 novinara privedeno je u proteklih šest sedmica, prema tvrdnjama grupa za ljudska prava, a taj broj sve više raste. Ono što je počelo kao bijes zbog smrti Amini 16. septembra preraslo je u narodni revolt ljudi iz svih slojeva društva.

Studentice i žene odigrale su ključnu ulogu, paleći svoje marame. Analitičari kažu da će iranski čelnici uspjeti izdržati pritisak, ali da bi put ka političkim promjenama u budućnosti mogao biti nepovratan.

Izvor: Reuters

About The Author