IRANSKI NOVINARI OSUĐENI NA ZATVORSKU KAZNU, ŠIBANJE

Reporteri bez granica (RSF) osuđuju posljednje korake Iranske vlade da ojačaju online cenzuru, prema kojem su dva novinara koja su koristila društvene medije dobili oštre presude – dugogodišnja zatvorska kazna u jednom slučaju te šibanje u drugom. Žrtve su Amir Hossein Miresmaili, novinar dnevnih novina Jahan Sanat (Industry World). Osuđen je na deset godina zatvora […]

IRANSKI NOVINARI OSUĐENI NA ZATVORSKU KAZNU, ŠIBANJE

Reporteri bez granica (RSF) osuđuju posljednje korake Iranske vlade da ojačaju online cenzuru, prema kojem su dva novinara koja su koristila društvene medije dobili oštre presude – dugogodišnja zatvorska kazna u jednom slučaju te šibanje u drugom.

Žrtve su Amir Hossein Miresmaili, novinar dnevnih novina Jahan Sanat (Industry World). Osuđen je na deset godina zatvora 22.08.2018. za Tweet u kojem je indirektno kritizirao Ayatollah Sayyid Ahmad Alamolhoda fundamentalistu, vrhovnog vođu Ali Khameneis predstavnika u gradu Mashhadu.

Prema riječima Miresmailovog odvjetnika, Teheranski kazneni sud osudio ga je za “vrijeđanje svetosti islama”, “vrijeđanje vladinih agenata i predstavnika” i “proizvodnju lažnih informacija kako bi uznemirio javno mnijenje”.

Druga žrtva je Ejlal Ghavami nezavisni novinar i borac za ljudska prava u Sanandaju u sjeverozapadnoj provinciji Kurdistana koji je optužen za “objavljivanje lažnih informacija kako bi uznemirio javno mnijenje” postavljajući tri članka na društvene mreže o zatvorenicima savjesti u provinciji Kurdistana.

Shoja Hossein Zadeh građanka-novinarka u Banehu, gradu u provinciji Kurdistana je u međuvremenu osuđena na 74 udarca bičem od strane kaznenog suda u mjesecu julu za kaznu vrijeđanja predsjednika Hassana Rouhanija u satiričnom članku u kojem ga je optužila da ne drži svoja predizborna obećanja.

Hengameh Shahidi, novinarka koja je u posljednjih 18 mjeseci stalno u očima pravosuđa, ponovno je uhapšena nakon što je napustila bolnicu krajem mjeseca juna. Sudske vlasti nisu ništa rekla o ovom uhićenju.

Iran je rangiran na 164. mjestu od ukupno 180 zemalja na RSF-ovom WPFI za 2018. godinu.

Više na rsf.org

About The Author