Novinarima omogućiti rad na daljinu

Nove tehnologije omogućavaju obavljanje novinarskih zadataka i bez dolaska u redakcije

Novinarima omogućiti rad na daljinu

Evropska federacija novinara (EFJ) pozdravila je mjere koje se poduzimaju da bi se garantirala sigurnost novinara za vrijeme pandemije novog koronavirusa Covid-19, ali su istovremeno osudili stav nekih poslodavaca u tom sektoru koji forsiraju novinare da rade iz redakcije.

– U trenutnoj situaciji, zdravlje i sigurnost novinara su naš prioritet. Pozivamo sve medijske poslodavce da primjenjuju načela prevencije, provodeći sve odgovarajuće mjere zaštite zdravlja novinara na radnom mjestu – saopćili su iz EFJ-a.

Prema informacijama kojima ta evropska organizacija raspolaže, neki poslodavci odbijaju omogućiti novinarima da rade na daljinu te su osudili taj, kako su ga nazvali, neodgovorni stav.

– Neprihvatljivo je da se ne dopušta novinarima da rade na daljinu. Postojeći alati omogućavaju savršeno izvršavanje novinarskih zadataka i na daljinu. Prisiljavanje novinara da se svakodnevno okupljaju u redakciji povećava rizik od zaraze i to potpuno neodgovorno – ocijenio je generalni sekretar EFJ-a Ricardo Gutiérrez.

U saopćenju navode da se svaki poslodavac mora zabrinuti zbog pandemije virusa Covid-19 i poduzeti mjere da bi se spriječilo njegovo širenje.

Podržali su stav Evropske konfederacije sindikata (ETUC) koji je pozvao Evropsku komisiju i države članice Evropske unije da uspostave hitne mjere koje moraju uključivati financijsku podršku radnicima u karanteni, suspendiranim radnicima kao i generalno onima koji ne rade zbog pandemije.

Posebna pažnja mora se posvetiti nesigurnim i nestandardnim radnicima (uključujući slobodne novinare), koji su često isključeni iz prava i zaštite. Također, pozvali su i zemlje koje nisu članice EU da provedu slične mjere.

Ova novinarska organizacija na Twitteru je odala priznanje svim novinarima koji izvještavaju o pandemiji, kazavši da je u pitanju možda jedna od najtežih situacija u kojoj će se naći, ali „radite vrlo važan posao u teškim okolnostima i ljudi se oslanjaju na vas više nego ikad prije. Pazite na sebe i kolege“, napisali su.

Izvor: Evropska federacija novinara (EFJ)

About The Author