Optužbe za plagijat u nominaciji za najbolju svjetsku fotografiju

Iranska fotonovinarka tvrdi da je komitet “Nagrade za najbolju svjetsku novinsku fotografiju” oteo njen rad

Optužbe za plagijat u nominaciji za najbolju svjetsku fotografiju

Nakon što su imena finalista konkursa za najbolju svjetsku fotografiju 2020. godine objavljeni u februaru, iranska fotografkinja Solmaz Daryani imala je déjà vu.

Njemački fotograf Maximilian Mann nominiran je za tu nagradu za seriju fotografija pod nazivom “Flamingosi koji blijede”, kojom prikazuje život na obalama jezera Urmia.

Jezero na sjeveroistoku Irana godinama se isušuje, prije svega zbog farmera koji vodu koriste za navodnjavanje.

Isušivanje jezera je ekološka kriza koju Daryani lično poznaje, a slična je onoj koja postoji u centralnoazijskom Aralskom jezeru.

Njen djed je nekada na obalama jezera Umria držao motel i Daryani je većinu djetinjstva provela u slanoj vodi tog jezera.

Na početku 2014. iranska fotonovinarka je, kroz seriju fotografija koje povezuju sjećanja iz njenog djetinjstva s današnjom situacijom, počela da dokumentira tešku situaciju na jezeru Urmia. Nekoliko njenih fotografija ima nevjerovatnu sličnost sa onima koje je napravio Mann.

Isto jezerce fotografirao je i Mann. Ova fotografija je objavljena na njegovom sajtu, ali nije dio serije koja je nominirana za nagradu.

Fotograf iz Teherana Kaveh Rostamkhani je 10. marta napisao blog o sličnostima koje postoje između dvije fotografske priče. Bloger je citirao Daryani koja kaže da se “kao žena fotograf u Iranu suočavala s poteškoćama i preprekama da svoj rad učini vidljivim. Sada se događa da njemački fotograf uskoči i bez ikakvog priznanja meni uzme dio projekta. Još gore, uspio je da ga potpuno istrgne iz ličnog konteksta. Međutim, komitet koji odlučuje o nagradi podržava takav pristup”.

– Ovo jako boli. Oko Zemlje je lična priča o mojoj porodici i ljudima koji žive oko jezera i s njom imam toliko ličnih veza. Sada je ukradena – kaže Daryani.

Fotografija žene koja pravi selfi na obalama jezera Urmija pripada seriji fotografija “Flamingosi koji blijede” Maximiliana Manna. Flamingosi, koji su nekad prekrivali jezero, izumrli su.

Međutim, Mann u odgovoru za Radio Slobodna Evropa (RSE) kaže da nije koristio Daryanine fotografije kao inspiraciju za svoj rad.

– Putovao sam sa svojim iranskim kolegom Mahidom Zavarom. On mi je pokazao lokaciju jer dobro poznaje to mjesto – tvrdi Mann.

Dodaje i da je dobio mnogo poruka mržnje od kada je nominacija objavljena. Fotograf iz Dortmunda navodi i da postoje radovi drugih fotografa sa iste te lokacije koji jako podsjećaju na Daryanin rad.

Šira selekcija Mannovih fotografija o jezeru Urmia pokazuje da samo nekoliko njih, od stotinu objavljenih, ima sličnosti s Daryaninim radovima.

Daryani je odbacila tvrdnje njemačkog fotografa da nije koristio njene fotografije kao inspiraciju.

– Vjerujem da je Maximilian talentiran fotograf. Ipak, deset nevjerovatno sličnih fotografija nije slučajnost. Ako je već znao za radove svih tih fotografa, zašto nije izabrao drugačiji pristup radu? Ignoriranje važnog rada koji je već urađen na neku temu, a ukoliko nemate da dodate ništa novo toj temi, predstavlja nepoštovanje i pokazuje da ta osoba nije iskrena u svom radu – kaže Daryani za RSE.

Organizacija nagrade je saopćila 11. marta na svom Twitter nalogu da će stupiti u kontakt s oba fotografa i da će se konsultirati sa sudijama o problemu koji je nastao.

Izvor: Radio Slobodna Evropa/Amos Chappel

About The Author