IFJ i EFJ od Bidena traže da zaustavi progon Assangea

Ranije su prvi mediji koji su prije 12 godina objavili materijal WikiLeaksa također uputili otvoreno pismo pod naslovom “Objavljivanje nije zločin”

IFJ i EFJ od Bidena traže da zaustavi progon Assangea

Zakonodavci Evropske unije, supruga osnivača Wikileaksa Juliana Assangea i organizacije koje brane slobodu medija i ljudska prava, Međunarodna i Evropska federacija novinara (IFJ-EFJ) potpisali su otvoreno pismo upućeno predsjedniku Sjedinjenih Američkih Država Joeu Bidenu tražeći od njega da pomiluje Assangea.

Osnivač WikiLeaksa Julian Assange zatvoren je u Ujedinjenom Kraljevstvu i čeka izručenje u SAD kako bi se suočio s optužbama za špijunažu. Ako bude proglašen krivim, prijeti mu zatvorska kazna do 175 godina.

Pismo je objavljeno u sedmici u kojoj će njegova supruga Stella Assange predstavljati svog supruga, kandidata za nagradu Saharov 2022. godine za slobodu misli, na plenarnoj sjednici Evropskog parlamenta u Strasbourgu u Francuskoj.

Američki predsjednik se suočava sa sve većim pritiskom da odbaci optužbe protiv Assangea. Dana 28. novembra 2022. godine prvi mediji koji su prije 12 godina objavili materijal WikiLeaksa – The Guardian, New York Times, Le Monde, Der Spiegel i El País – okupili su se kako bi se javno usprotivili Assangeovom progonu i pozvali američku vladu da odustane od svih optužbe protiv njega.

Objavili su otvoreno pismo pod naslovom “Objavljivanje nije zločin” u kojem su tužilaštvo nazvali direktnim napadom na slobodu medija.

– Ozbiljno smo zabrinuti za Assangeovo zdravlje i uticaj koji njegov daljnji pritvor ima na slobodu medija i prava svih novinara u svijetu. IFJ je pokrenuo globalnu kampanju pozivajući američku vladu da povuče sve optužbe protiv njega i traži od svih medijskih sindikata i organizacija za slobodu medija da potaknu svoje vlade da osiguraju Assangeovo oslobađanje – naveli su u pismu.

– Bez obzira na lične stavove, njegovo izručenje imat će zastrašujući učinak, a svi novinari i medijski djelatnici bit će ugroženi – ocijenile su organizacije.

Kako su naglasili slučaj postavlja opasan presedan da predstavnici medija, u bilo kojoj zemlji, sada mogu biti meta vlada, bilo gdje u svijetu, kako bi odgovarali za objavljivanje informacija u javnom interesu.

Izvor: IFJ/EFJ

About The Author