Australski zakon o plaćanju prenošenja medijskih sadržaja pred prvim testom

Uključivanje News Copa u registar potkopalo je namjeru zakona da podrži novinarstvo od javnog interesa

Australski zakon o plaćanju prenošenja medijskih sadržaja pred prvim testom

Australski zakon koji prisiljava platforme poput Googlea i Facebooka da plaćaju lokalnim izdavačima za vijesti naišao je na prvi test u kojem je internetska stranica za koju se smatra da koristi lažne novinarske profile, dobila regulatorno odobrenje biti na popisu kompanija kojima će se plaćati za sadržaj.

Australian Communications and Media Authority (ACMA), regulator zadužen za provedbu zakona, prošlog je mjeseca dodao gotovo nepoznatu stranicu bez fizičke adrese naziva News Cop u javni registar kompanija koje mogu pregovarati o plaćanju sadržaja s matičnim kompanijama Facebooka i Googlea.

Potez ACMA-e potiče pitanja o tome kako će se zakon provoditi, smatra nekoliko pravnih stručnjaka.

Naime, stranica News Cop objavljuje prepisane novinske sadržaje od drugih davatelja vijesti, nema fizičku adresu osim poštanskog pretinca, a registrirana je kao kompanija 21. februara 2021. godine, tri dana prije donošenja zakona.

To je jedina medijska kuća u registru koja nema poslovne evidencije do prije 2021. godine.

Adam Cox, naveden u registru ACMA-e kao kontakt News Copa, odbio je odgovarati na pitanja o navodnim lažnim profilima novinara.

U e-mailovima i razgovorima s Reutersom rekao je da News Cop nema financijsku korist od toga što je u ACMA registru i da kompanija zarađuje od donacija čitatelja.

Profesor ekonomije na Univerzitetu New South Wales Richard Holden smatra da je uključivanje News Copa u registar potkopalo namjeru zakona da podrži novinarstvo od javnog interesa te pokazalo da se to pravilo lako krši.

Glasnogovornik ACMA-e rekao je da je regulator, otkako je odobrio News Cop, komunicirao s kompanijom i raspitivao se “o registriranom medijskom poslovanju i proizvodnji medijskog sadržaja”.

Uključivanje u registar ne garantira da će News Cop primati uplate od Facebooka i Googlea. Ministarstvo finansija prvo mora odraditi nekoliko koraka u kojima se odlučuje koliko kompanije moraju platiti za sadržaj, a predstavnici Facebooka i Googlea su odbili komentirati slučaj.

Obje te kompanije su se protivile zakonu i zaprijetile povlačenjem poslovanja iz Australije, ali su od toga odustale. News Cop nije povezan s News Corpom Ruperta Murdocha, koji je osigurao poslove s Facebookom i Googleom prije nego što je australski režim licenciranja postao zakon.

Utjecaj zakona pomno se prati na globalnom nivou. Francuska i Kanada, između ostalih, razmatraju slične režime u kojima velike tehnološke kompanije trebaju plaćati pružateljima vijesti za sadržaj.

Izvor: Reuters/Hina

About The Author