Novinar BBC-a Andrej Zaharov otišao iz Rusije u ‘izgnanstvo’ u Veliku Britaniju

Sarah Rainsford, također novinarka BBC-ja, napustila je Rusiju u augustu nakon što joj je Moskva odbila produžiti joj dopuštenje za rad

Novinar BBC-a Andrej Zaharov otišao iz Rusije u ‘izgnanstvo’ u Veliku Britaniju
Foto: BBC

Istraživački novinar BBC-jeve službe na ruskom jeziku u Moskvi rekao je da se osjećao primoran napustiti Rusiju u izganstvo u Veliku Britaniji zbog, kako je rekao, nadzora nad njim bez presedana.

Ruske vlasti odredile su Andreja Zaharova za “stranog agenta” u oktobru, u odluci koju je britanska televizija oštro odbacila i najavila da će je pokušati poništiti.

Imenovanje je bio posljednji zaokret u obračunu s medijima koje vlasti u Moskvi vide kao neprijateljske. Novinarka BBC-ja Sarah Rainsford napustila je Rusiju u augustu nakon što joj je Moskva odbila produžiti joj dopuštenje za rad.

Oznaka stranih agenata ima konotacije iz doba Hladnog rata i zahtijeva da oni koji su tako označeni u svom sadržaju jasno naznače da su “strani agenti”, nešto što može naštetiti prihodima od oglašavanja.

U izvještaju, koji je objavljen na ruskoj YouTube stranici emitera, nije navedeno ko je novinara nadzirao, ali je on dodao da nije siguran da li ga se prati jer je dobio oznaku stranog agenta ili zbog nedavne istrage o hakerima.

BBC je rekao da neće komentirati situaciju Zaharova, koji je istraživao teme u rasponu od lične historije predsjednika Vladimira Putina do ruskih tvornica dezinformacija.

Rusko ministarstvo unutrašnjih poslova nije odmah odgovorilo na zahtjev za komentarom nadzora o kojem je Zaharov govorio u izvještaju. Kremlj je u više puta rekao da novinari i medijske kuće označene kao strani agenti mogu nastaviti svoj posao u Rusiji.

Zaharov je na Twitteru svoj odlazak opisao kao “tužnu, ali preciznu riječ egzil”, nazvavši se na svom profilu na društvenoj mreži kao “strani agent broj 77, prognanik”.

Izvor: BBC/Reuters

About The Author