HRVATSKE VLASTI NE PODUZIMAJU NIKAKVE MJERE NA PRIJETNJE SMRĆU NOVINARIMA

Reporteri bez granica (RSF) osuđuju odluku hrvatskog državnog odvjetništva da neće procesuirati ratnog veterana koji je pozvao na ubojstvo novinara portala index.hr. Odluka je ta kao davanje bjanko čeka onima koji prijete novinarima, kažu iz RSF-a.  Nakon što je web portal index.hr objavio članak kritizirajući ministra unutarnjih poslova 31.05.2018., ratni veteran Stipe Perković Tabak poslao […]

HRVATSKE VLASTI NE PODUZIMAJU NIKAKVE MJERE NA PRIJETNJE SMRĆU NOVINARIMA

Reporteri bez granica (RSF) osuđuju odluku hrvatskog državnog odvjetništva da neće procesuirati ratnog veterana koji je pozvao na ubojstvo novinara portala index.hr. Odluka je ta kao davanje bjanko čeka onima koji prijete novinarima, kažu iz RSF-a. 

Nakon što je web portal index.hr objavio članak kritizirajući ministra unutarnjih poslova 31.05.2018., ratni veteran Stipe Perković Tabak poslao je nedvosmislenu poruku na Facebook stranicu portala pod svojim imenom: “Pa ove novinare od indexa treba ubijat…jer sve što je hr…samo blate i čine štetu pa dokad više..”.

Urednik Neven Barković uputio je prijavu u ured tužitelja u Splitu gdje je finalno objavljeno 03.08.2018. da se neće poduzimati nikakvi koraci zbog “olakotnih okolnosti” – činjenice da je Perković-Tabak popio previše u to vrijeme – i zato što je “ugledni hrvatski branitelj”.

“To što ste ratni veteran ne diže vas iznad zakona” kažu iz RSF-a. “Vlasti trebaju osuditi ovakvu praksu i staviti tačku na ekstremno nezdravu klimu na prevladavajuću nekažnjivost u Hrvatskoj, što uzrokuje veliku opasnost za medije i medijsko osoblje.”

Hrvatska je rangirana na 69. mjesto od 180 zemalja na RSF-ovom svjetskom indexu medijskih sloboda za 2018.

Više na rsf.org

About The Author