Gruzija istražuje smrt novinara pretučenog tokom napada na pristaše LGBT populacije

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopćilo je da je pokrenulo krivični postupak, ali nisu otkrili uzrok smrti

Gruzija istražuje smrt novinara pretučenog tokom napada na pristaše LGBT populacije
Gruzija; Ilustracija

Gruzijska policija otvorila je u nedjelju kriminalističku istragu o smrti snimatelja, jednog od nekoliko novinara koji su napadnuti tokom napada na LGBT aktiviste ranije ove sedmice.

LGBT aktivisti u gruzijskoj državi Južni Kavkaz otkazali su u ponedjeljak marš ponosa nakon što su nasilne grupe koje su se usprotivile tom događaju upale i opljačkale njihov ured u glavnom gradu Tbilisiju i napali aktiviste i novinare.

Snimatelja Aleksandra Lashkaravu, koji je pretučen u incidentu, majka je pronašla mrtvog u njegovoj kući, javila je medijska kuća za koju je radio kanal TV Pirveli, ali nisu otkrili uzrok smrti.

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopćilo je da je pokrenulo krivični postupak, ali ni oni u saopćenju nisu otkrili uzrok smrti.

Njegova smrt potaknula je aktiviste da kasnije u nedjelju najave marš u centru Tbilisija kako bi zatražili krivični progon odgovornih za napade na novinare i pristaše LGBT populacije.

Više od 50 novinara napadnuto je, javila je policija u ponedjeljak, pozivajući zapadne zemlje da pozovu Gruziju da osigura slobodu izražavanja i okupljanja.

Planirani marš ponosa, koji je prekinut prije nego što je započeo, izazvao je kritike crkve i konzervativaca, dok je premijer Irakli Garibašvili rekao da marš riskira javno izazivanje sukoba.

Izvor: Reuters

About The Author