Brazilski mediji traže opoziv Jaira Bolsonara

Poziv dolazi kao izraz ogorčenja zbog Covida i korupcije

Brazilski mediji traže opoziv Jaira Bolsonara

Jedna od vodećih brazilskih konzervativnih novina zahtijeva smjenu predsjednika Jaira Bolsonara, jer je zbog bijesa javnosti na njegov odgovor na koronavirus i korupciju stavilo predsjednika na najniži nivo ikad.

– Jair Bolsonaro više nije u mogućnosti ostati u predsjedništvu – objavio je u nedjelju Estado de São Paulo dok su ankete pokazale da je po prvi puta većina građana podržala smjenu i smatrala svog čelnika nesposobnim za upravljanje.

Bolsonaro je na dužnost je stupio u januaru 2019. godine, a bijes se proširio brazilskim biračkim tijelom posljednjih sedmica ponajviše zahvaljujući skandalu oko navodno korumpiranih poslova s ​​Covid vakcinama i Bolsonarovom postupanju s pandemijom zbog koje je život izgubilo više od 530.000 ljudi.

Druge velike novine, Folha de São Paulo, rekle su u subotu da Bolsonaro, koji se suočio s valom nedavnih protesta.

Istraživački odjel novina Datafolha tvrdi da 54 posto Brazilaca smatra da bi trebao biti opozvan, u odnosu na 49 posto koliko ih je bilo u maju, a 63 posto smatra ga nesposobnim za upravljanje.

Možda najviše zabrinjava podatak da za Bolsonara neće glasati 59 posto glasača ni u kojem slučaju na izborima sljedeće godine, kada se on nada da će osigurati drugi četverogodišnji mandat.

Estado de São Paulo, koji se nije usprotivio Bolsonarovom izboru unatoč njegovoj dugoj historiji antidemokratske retorike. Predsjednika su nazvali “razmaženim djetetom … oštećenim nizom moralnih, političkih, krivičnih i administrativnih prekršaja”.

– Prijetnje našim institucijama i demokratiji moraju prestati – rekao je list pozivajući šefa Donjeg doma Arthura Lira da pokrene postupak opoziva, što analitičari vjeruju da je malo vjerojatno.

Izvor: The Guardian

About The Author