FTV I BHT1: Zašto su dnevnici solidni samo kada nema dnevne politike?

Obje televizije poprave dojam čim se udalje od politike. To je razočaranje, jer se ispostavlja da se dnevna politika ne može pratiti neutralno i profesionalno, bez navijačke ostrašćenosti

FTV I BHT1: Zašto su dnevnici solidni samo kada nema dnevne politike?
Foto: SFF/Zvanična Facebook stranica

FTV: Augustovski predah

20. – 26. august 2019.

SFF KAO PASUS IZ PR BROŠURE: Završetak Sarajevo Film Festivala (SFF) pratio je i dnevnički prilog (urednica Jadranka Milošević) u kojem se sumirala ponajviše festivalska atmosfera. Ritam grada je bio drugačiji, više od šesto akreditovanih novinara, brojne međunarodne premijere… Sve je to frcalo egzaltiranim prilogom, uz izjave srećnih laureata koji su ponavljali kako vole Sarajevo i filmsku smotru na kojoj su nagrađeni. SFF je bitan kulturni događaj koji je premašio granice naše zemlje, odavno ima i posebnu turističku i ekonomsku dimenziju. Ali od javnog RTV servisa očekujemo da nas vrati u festivalske okvire i takmičarski program na način da se sumira ovogodišnja ponuda. Informacije o broju novinara i drugačijem ritmu grada gledatelji mogu pronaći i u festivalskim brošurama. Od javne televizije se očekuje nezavisan i sadržajan izvještaj novinara iz kulturne rubrike koji je kadar napraviti presjek, uz pohvale i pokude. To je izostalo.

PARADA PONOSA: Urednica Edina Šečerović u subotu se pita da li je BiH spremna na svoju prvu Paradu ponosa. Na početku se namjerno naglašava da smo domaćini mnogim svjetskim događajima, ali da je upitno da li smo spremni za prvu paradu. U prilogu je data kompilacija izjava svih političkih aktera koji su se oglašavali o ovoj temi. Od lidera Naroda i pravde Elmedina Konakovića, koji je glavni protivnik, preko koalicionih partnera iz Naše stranke, koji podržavaju okupljanje, do gradonačelnika Sarajeva Abdulaha Skake, koji je samo promrmljao da to nije pristojno. Prilog je donio odličan uvid u političke trzavice koje prate paradu, a u prvi plan je istaknuto i saopštenje organizatora koji su podsjetili političare da je pravo na slobodu okupljanja Ustavom jamčeno pravo.

KAKO IZGLEDAJU POSLJEDICE POLITIČKE KRIZE? (Ne)formiranje vlasti se u predahu od dnevne politike privremeno preselilo na B stranu Dnevnika 2. To je ostavilo prazan prostor urednicima i novinarima da gledateljima donesu priče iz kojih najbolje vide kako se danas živi kod nas. U nedjelju (urednica Edina Šečerović) smo saznali da kanabis koji se koristi u medicinske svrhe još nije legalizovan, iako to podržavaju i mnoge institucije. Sve to jer postoje neslaganja između nivoa vlasti i zastoj rada Parlamenta i Savjeta ministara usljed političke krize. Pojedinačne priče ljudi kojima je ulje kanabisa pomoglo u tretiranju bolesti trebaju češće biti u fokusu medijske pažnje, baš kao što je to bilo u nedjeljnom izdanju.

OCJENA: 6

BHT1: Brojke koje priču pričaju

20. – 26. august 2019.

BROJKE U PRVOM PLANU: Urednica Tijana Kecman je forsirala brojke u sedmici iza nas, a to uvijek valja pozdraviti. Naravno, ako brojke pričaju priču za sebe. Pad prvačića u osnovnim školama, kao i manjak studenata najbolje govore o demografskim kretanjima ili depopulaciji koju živimo. Brojke koje pokazuju konstantan pad uvjerljivije su od svih izjava nadležnih, ili pozvanih stručnjaka, pa TV publiku treba upoznati sa stanjem na terenu. U nedjelju smo u prilogu o liberalizaciji njemačkog tržišta rada čuli zanimljiv podatak o tome koliko građana uči njemački jezik na najpoznatijem institutu za učenje ovog jezika.

POVORKA STALA U CRTICU IZ SAOPŠTENJA: Nejasno je zašto je urednica Tijana Kecman u subotu samo kratko pročitala dio saopštenja organizatora Povorke ponosa, bez pravljenja priloga. Naročito u vrijeme kada ne postoje druge političke teme koje okupiraju veću pažnju. I kada povorka postaje tema od koje, čini se, zavisi i sudbina kantonalne vlasti. Sve oko parade jeste vrijedno medijske pažnje, a najviše političari koji se kriju iza svojih navodnih vrednosnih sudova. FTV je, za razliku od BHT1, stvar ispratio sa punom pažnjom.

OCJENA: 6

KOMPARATIVNA ANALIZA: Obje televizije odmah poprave dojam čim se udalje od dnevne politike. To je, s jedne strane, veliko razočaranje, jer se ispostavlja da se u nas dnevna politika ne može pratiti neutralno i profesionalno, bez navijačke ostrašćenosti. S druge strane, to centralna informativna izdanja otvara drugim temama i problemima, pa svakodnevnica dobija primat udarne vijesti. Uloga koja joj rijetko pripadne u sedmici punoj političkih zbivanja, dok smo sada u prvim minutama gledali npr. izvještaje o prirodnoj nesreći u Tešnju. Najposlije, politički sadržaj nije samo praćenje sjednice glavnog odbora neke od stranaka već i prilog u kojem saznajemo šta koči legalizaciju kanabisa onda kada se on dotakne političke odgovornosti. Zbog toga treba pozdraviti takve priloge, i poželjeti  da novinari produbljuju pitanje odgovornosti donosilaca odluka.

About The Author

Plus sedmice

BHT1
Prilozi u kojima brojke igraju glavnu riječ, jer to je ono što drži pažnju, i čime se ukratko objasni stvar.
FTV
To što je odmor od dnevne politike automatski značio i više priloga koji prate svakodnevnicu i život građana. Na primjer, nevrijeme u Tešnju je dato kao udarna vijest.

Izdvojeno
TNevrijeme u Tešnju je ispraćeno javljanjem s lica mjesta, a više dana vijest je okupirala Dnevnik 2. To je upravo ono što smo ranije prigovarali javnim televizijama kada su izbjegavale izvijestiti više o prometnim nedaćama ili prirodnim nepogodama, iako je to ono što najviše zanima gledatelje. Stvar je sada ispravljena.

Minus sedmice

BHT1
Upadljiv izostanak priloga povodom saopštenja organizatora Prajda. Nije bilo dovoljno samo pročitati rečenicu-dvije iz saopštenja.
FTV
SFF je završio, ali u ispraćajnom prilogu nismo dobili TV uradak koji bi sumirao ovogodišnju produkciju i sam sadržaj. Umjesto toga, govorilo se o ritmu grada i zamamnim brojkama kojima se veliča festival. Da ne bude zabune, festival zaslužuje pohvale, ali gledatelji od javnih televizija očekuju osvrt na sadržaj.