FTV I BHT1: Zašto o sastanku Dodik – Putin znamo onoliko koliko nam Dodik kaže?

FTV je spomenuo spekulacije o tome da li se sastanak održao, dok na BHT1 to nije bila tema. Obje televizije su većinu informacija prenijele oslanjajući se na Dodikove izjave, što je nedovoljno

FTV I BHT1: Zašto o sastanku Dodik – Putin znamo onoliko koliko nam Dodik kaže?
Foto: N1

FTV: Kako je okončana priča o rudarskim protestima?

  1. novembar – 6. decembar 2021.

PROTESTI ZAVRŠENI, PRIČA ZAKLJUČENA: Rudarski protesti su okončani, a mediji su slavodobitno uskliknuli, ono što su i sindikalisti potvrdili, da je ispunjeno 12 od 13 zahtjeva. Urednica Maida Muhović u srijedu je izredala izjave ministra Nermina Džindića, rukovodstva Elektroprivrede i Sindikata, i tu je stavljena tačka. Na kraju priloga spekulisalo se još da će u idućoj godini vjerovatno doći do poskupljenja struje zbog povećanja cijene uglja. FTV se nije upustio dublje u rudarsko-energetsku tematiku, a nismo čuli ni šta o temi misle predstavnici opozicije ili energetski stručnjaci. Da li je posljednjom sindikalnom pobjedom stvar završena? Ili je rješenje problema samo odloženo za neko buduće vrijeme? Zagrebački tjednik Novosti piše da je cijena uglja koju rudnici isporučuju Elektroprivredi daleko od tržišne, pa i da je i ispod proizvodne cijene već godinama, da je izrazito niska, i vezana za kaloričnu moć uglja. Tako svaka iskopana tona uglja rudnicima donosi siguran gubitak. Nažalost, naši javni mediji se nisu više bavili energetskim perspektivama, položajem rudnika i cijenom uglja.

POSJETA ILI NAVODNA POSJETA? Urednica Dejana Regoje započinje subotnji Dnevnik 2 izvještajem sa konferencije za medije Milorada Dodika, koji je sumirao svoju posjetu ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, ali se osvrnuo i na druga dešavanja u zemlji i van nje. FTV u naslovu postavlja pitanje da li Dodik uopšte ima Putinovu podršku kojom se hvali te se još navodi da postoje sumnje da se susret nije ni dogodio. Lider SNSD-a odbacuje ove tvrdnje te ističe kako je impresioniran ruskim kolegom, i da on uživa njegovu punu podršku. U političkom prilogu koji je trajao nešto više od pet minuta, osim Dodika, nijedan drugi politički akter se ne pojavljuje. Šta o Dodikovoj posjeti, ili navodnoj posjeti, Rusiji misli opozicija?

RATNI ZLOČIN STAR TRI DECENIJE: Više lica je uhapšeno u Bijeljini za ratni zločin nad civilima, a među žrtvama se nalaze i djeca. Zločin star tri decenije konačno dobija sudski epilog. Urednica Muhović pripremila je opširan prilog, a izjavu je dao i predstavnik bošnjačke povratničke zajednice koji je ponovio da je nevjerovatno da se toliko čekalo na hapšenje odgovornih lica.

OCJENA: 4

BHT1: Kako nam je Dodik javio da je posjeta Moskvi bila uspješna

  1. novembar – 6. decembar 2021.

PRVE REAKCIJE NA VIJEST O UHAPŠENIM RATNIM ZLOČINCIMA: BHT1 (Anel Nurković) u petak izvještava o hapšenju više lica zbog ratnog zločina u Bijeljini, a u prilogu su prenijete izjave iz SIPA-e, predstavnika porodica žrtava, kao i reakcije boračke organizacije iz Republike Srpske koja policijskoj akciji pripisuje antisrpske namjere. Zločin, u kojem je ubijeno sedam članova jedne porodice (među ubijenima su i djeca), i to samo zbog nacionalne pripadnosti, trideset godina poslije ne smije biti moneta za nove etničke antagonizme. Reakcija pravosuđa je zakašnjela i sigurno doprinosi atmosferi u kojoj vladaju nepovjerenje i nesnošljivost, ali na prvu vijest o hapšenju javna televizija je mogla i da ne prenese reagovanje boračke organizacije, koja umjesto da pozdravi hapšenje ratnih zločinaca, žali jer je došlo do njega.

SASTANAK USPJEŠAN, JAVLJA MILORAD DODIK: BHT1 u četvrtak i subotu kratko javlja da se Milorad Dodik susreo s Vladimirom Putinom, a urednik Anel Nurković prenosi njegovu izjavu da je posjeta Moskvi bila uspješna. Saznajemo još i da se pregovaralo o cijeni gasa, pušta se kratka izjava Dodika po povratku i tu je kraj. BHT1 ne prenosi spekulacije i prozivke opozicionih lidera koji se pitaju da li se član Predsjedništva uopšte sastao sa ruskim kolegom. Putinov glasnogovornik jeste potvrdio sastanak, ali je neobično da na službenim stranicama ruskog predsjednika nema informacija. U Putinovoj PR službi objašnjavaju da je to tako jer su imali drugih i bitnijih obaveza na isti dan, a to opet govori i o tome kako se tretirala Dodikova posjeta. Sve to nije bilo zanimljivo javnoj televiziji koja je samo prenijela izjavu predsjednika SNSD-a da je sastanak bio uspješan. Gledaocima ostaje samo da Dodiku (ne) vjeruju na riječ.

EKOLOŠKI USTANAK: BHT1 nije ponovio grešku iz prošle sedmice, pa su ekološki protesti u Srbiji otvorili subotnji Dnevnik 2, a izvještaj je bio korektan i nisu propuštene glavne vijesti (Anel Nurković). Poput one da su desetine hiljada građana blokirale saobraćajnice širom Srbije. Konačno se vijesti iz Srbije ne kreiraju po ukusu tamošnje vladajuće koalicije koja prosvjednike naziva fašistima, remetiocima javnog reda i mira te stranim plaćenicima.

OCJENA: 4

 

KOMPARATIVNA ANALIZA: Sastanak Milorada Dodika i Vladimira Putina bio je predmet spekulacija, pa čak i o tome da li je uopšte održan. PR služba ruskog predsjednika je potvrdila da se susret desio, ali su nedostupne bile informacije o predmetu i sadržini razgovora. Šture informacije o sastanku bile su razlog da pojedini opozicionari posumnjaju da je do susreta došlo, kao i da se pitaju kakvu i koliku podršku uživa lider SNSD-a kod ruskog državnika. FTV jeste spomenuo spekulacije o tome da li se sastanak održao, dok na BHT1 to nije bila tema. Istovremeno, obje televizije su gotovo sve informacije o sastanku prenosile prema onome što je sam Dodik dijelio sa javnošću. Sastanak je bio uspješan, gost je impresioniran domaćinom, dogovorene su cijene gasa. U to su stale njegove ocjene.

Gledatelji javnih televizija plaćaju RTV pretplatu i očekuju da ih urednici i novinari informativnog programa opširno i tačno izvijeste o sastancima i aktivnostima najviših izvršnih funkcionera. Bilo bi zanimljivo da je Dodika pratila TV ekipa u Moskvi, pa bismo onda mogli sa sigurnošću znati da li se sastao, pod kojim okolnostima ili kakvi su odjeci njegove posjete. Ili da su novinari pratili kako su posjetu ispratile njihove ruske kolege. Nije dovoljno osloniti se samo na informacije koje sa javnošću podijeli sam Milorad Dodik.

 

Plus sedmice

BHT1

Sjajan prilog Milana Đurovića o privrednicima koji tvrde da će morati otpuštati radnike ili obustaviti proizvodnju u slučaju poskupljenja struje. Novinar je uvezao sve strane, podsjetio javnost na brojku zaposlenih te koliko je zaposlenih u velikim privrednim pogonima koji su najveći potrošači struje. Rijetko informativan i precizan prilog ekonomske sadržine.

FTV

Opširno i detaljno izvještavanje o uhapšenim ratnim zločincima iz okoline Bijeljine.

 

Minus sedmice

BHT1

Dodikova posjeta Rusiji praćena je isključivo informacijama koje je sam član Predsjedništva dijelio.

FTV

Protest zdravstvenih radnika u Konjicu kojima nisu isplaćene plate nije morao baš biti u dvadeset i trećoj minuti, ili pri kraju Dnevnika 2 (petak, Maida Muhović).

 

About The Author