BH novinari: Nećemo objaviti e-mail poruke huškača i širitelja mržnje s Faceboka

Nećemo objaviti pisanije Jasmina Mulahusića radi solidarnosti sa desetinama novinara i urednika iz bh. medija te podrške članovima Upravnog odbora BH novinara i akademske zajednice u BiH

BH novinari: Nećemo objaviti e-mail poruke huškača i širitelja mržnje s Faceboka

Povodom dobijanja e-mail poruka na zvaničnu adresu Udruženja BH novinari i zahtjeva da objave takozvane demantije na govor mržnje, huškanje, hajku, rušenje profesionalnog ugleda i ugrožavanja sigurnosti novinara i njihovih porodica, generalna tajnica BH novinara Borka Rudić navela je tri razloga zbog kojih su odbili objaviti je.

– Postoje najmanje tri razloga zbog kojih BH novinari neće objaviti mail poruku Jasmina Mulahusića, osobe koja mjesecima organizira i vodi neprimjerenu i ciljanu hajku protiv novinara i medija u BiH i to putem društvene mreže Facebook – pojašnjava Rudić.

Napominje da na govor mržnje, širenje netrpeljivosti, ugrožavanje sigurnosti ili huškanje ne postoji demanti, niti se takva djela mogu bilo čime opravdati, a posebno se ne mogu podvesti pod slobodu izražavanja i pluralizam mišljenja.

U svim pravnim i demokratskim državama govor mržnje, koji uključuje elemente nacionalne netrpeljivosti i targetiranja pojedinaca se procesuira i strogo kažnjava, a samo se u BiH takav govor tolerira i čak pravno brani, kako je to nedavno učinio Sud Bosne i Hercegovine, kada je Mulahusićeve objave i direktne prijetnje po „ličnoj procjeni i osnovnoj logici“ sudije oglasio „slobodom izražavanja“.

Govor mržnje je u suprotnosti sa sistemom vrijednosti koji podržavaju BH novinari, a koji je utemeljen na novinarskoj etici i zaštiti slobode izražavanja i slobode medija na način kako ih tumači Vijeće Evrope i Evropski sud za ljudska prava.

Zbog toga BH novinari neće davati prostor na svojoj web stranici i profilima na društvenim mrežama Mulahusiću, budući da je riječ o osobi koja svakodnevno prakticira govor mržnje, širi ga putem više profila na društvenim mrežama i kroz reakcije hiljade svojih sljedbenika, sa namjerom da multiplicira mržnju i druge negativne posljedice prema novinarima i urednicima, navela je Rudić.

– Nećemo objaviti pisanije Jasmina  Mulahusića radi solidarnosti sa desetinama novinara i urednika iz  bh. medija: Fokus, N1, Žurnal, FACE TV,  Dnevni avaz, Press media i drugih, te podrške članovima Upravnog odbora BH novinara i akademske zajednice u BiH. Neko ko direktno dovodi u opasnost naše koleginice i kolege zaslužuje jedino bojkot, osudu i dekonstrukciju objava kao neprimjerenog i huškačkog govora u javnosti, te promptnu prijavu nadležnim policijskim i pravosudnim organima. Ništa više ili manje od toga – poručila je.

Udruženje BH novinari su nedavno odbili objaviti i takozvani demanti Fatmira Alispahića na saopćenje Koalicije za borbu protiv govora mržnje i zločina iz mržnje, iz istih razloga je osobe koje koriste i šire govor mržnje putem interneta ne mogu dobiti prostor na društvenim mrežama ili web platformama iza kojih stoje BH novinari.

Izvor: Udruženje BH novinari

About The Author