FTV I BHT1: Treba li pratiti politiku ako se neće propitivati skriveni motivi i izakulisne radnje?

Nastavlja se praksa da FTV donekle propituje političke odnose donoseći spekulacije, procjene i nagađanja, dok BHT1 stoički mirno i nadasve dosadno donosi političke vijesti kao da su naučne

FTV I BHT1: Treba li pratiti politiku ako se neće propitivati skriveni motivi i izakulisne radnje?
Fotomontaža/Ilustracija Analiziraj.ba

Piše: Uglješa Vuković

FTV: Je li etički snimati migrante u policijskim akcijama?

23. – 29. juli 2019.

FORMIRANJE VLASTI, PLATE SLUŽBENIKA, PA ONDA HAPŠENJE GODINE: Hapšenje indijskog milionera Pramoda Mittala odjeknulo je ne samo u regionu već i šire, pa je članak o tome imao i Financial Times. Naše javne televizije jesu posvetile pažnju vijesti, a u prvi plan su se isticali naslovi o sumnji na izvlačenje novca na račune u inozemstvu, kao i na organizirani kriminal koji je uništio tvornicu u Lukavcu. Zanimljivo je da je i kod FTV-a i kod BHT1 (Azra Pašukan i Melisa Teletović) hapšenje Mittala objavljeno tek poslije redovitih političkih vijesti o natezanjima oko formiranja vlasti i hepienda o osiguranim platama državnih službenika. Da su se bilo koje druge teme ispriječile kao bitnije, mogli bismo razumjeti, a ovako se ispostavlja da bajate vijesti dobijaju prednost nad, vjerojatno, hapšenjem godine.

SMJELIJI PRISTUP: Federalna redovito ima smjelije političke priloge, a da je to slučaj uvjerili smo se i proteklog tjedna. Urednik Darjan Babić u subotu prvo razotkriva u nekoliko navrata pravu pozadinu sastančenja SDA (spekulira se da su u pozadini statutarnih izmjena obračuni sa dosadašnjim kadrovima), a onda se otvara pitanje da li je HNS pred raspadom. I čemu uopšte služi HNS? Upravo kritički osvrt ili novinarska znatiželja nedostajali su nam i u utorak kada smo saznali da reformski plan za novu federalnu vladu trebaju skrojiti aktuelni premijer i ministrica financija koji tehnički mandat završavaju propašću velikih fabrika.

U MANIRU TABLOIDA: Najsporniji prilog sedmice gledali smo u četvrtak (urednica Azra Pašukan) kada su kamere FTV-a pratile policijsku akciju privođenja migranata koji su se nalazili u napuštenoj kući u jednom sarajevskom naselju. Prilog je najavljen u senzacionalističkom maniru tabloida gdje se publika poziva da pogleda u kakvim sve uslovima žive migranti, sve sa fingiranim apeliranjem na humaniji tretman. Da je urednici zaista bilo do humanog tretmana, zatečeni migranti ne bi bili prikazani na način da se otkriva njihov identitet dok ih policija privodi, a u prilogu se ističe kako su u tom naselju sve češće kriminalne radnje, čime se aludira i na lica koja vidimo na snimku. Građanka koja je upitana za mišljenje uredno je anonimizirana dok je iznosila svoju kritiku na račun načina života koji generalno vode migranti u njihovom naselju. S druge strane, privedena lica čiji je identitet objavljen strpana su sva u isti koš medijske stereotipizacije koja sve migrante predstavlja kao kriminalce sa kojima se sredina mora obračunati. Lica koja su zatečena u napuštenoj kući predstavljaju unesrećene ljude sa kojima naša zemlja ne zna kako postupati, i kao pripadnici ranjive skupine oni zaslužuju pažljivu medijsku obradu u kojoj ih se neće sve izjednačavati ili predstavljati kao nasilnike i/ili svojevoljne remetioce javnog reda i mira. A baš zbog svega rečenog upitna je etička postavka koja s namjerom objavljuje njihov lik u neprijatnim situacijama, čime se samo pogoršava njihov ionako težak položaj.

OCJENA: 4

BHT1: A možda da se uopšte ne prati politika?

23. – 29. juli 2019.

KAKO NE PRATITI POLITIKU: BHT1 nastavlja sa učmalim političkim prilozima u kojima se ne propituju pozadinski odnosi, stvarni porivi, ili se donose svježe informacije. Zašto je SDA izmijenila statut (urednica Željana Mehmedika) i da li su to unutarstranačke borbe posrijedi? Teško da je gledatelj to mogao dokučiti iz sadržaja državne televizije. Saga o formiranju vlasti se još razvlači kao tema, a našim političarima ćemo poželjeti da što prije dogovore vladajuću koaliciju kako bi se prestalo sa zaludnim recikliranjem priloga koji ne donose ništa novo.

KAKO ISPRATITI AFERE NA ZALASKU: Ništa novo nije ni u ispraćaju sada već starih vijesti, pa je mostarski Aluminij na putu da bude medijski umirovljen. U petak, urednik Dejan Petrović prenosi stavove Dragana Čovića i nekakvog kriznog tima kao da se prenose izjave iz skupštinske rasprave koju još jedino prati izvjestilac koji to čini po zadatku. Ni riječi o protestima radnika koji su zazivali odgovornost HDZ-a, ali i o dešavanjima od prije desetak dana.

DOPISNICI: Svijetla tačka BHT1 su dopisnici iz unutrašnjosti, pa smo od uvijek dobro pripremljenog krajiškog dopisnika Harisa Domazeta saznali da su prosvjetari iz ovog kraja proglašeni za tehnološki višak jer se rapidno smanjuje broj školaraca. Domazet ne gnjavi gledaoce dugim izjavama, rečenicama ili opservacijama. Naprotiv. Kod njega je sve vrlo jasno, sagovornici su upitani za mišljenje, ono je prenijeto u najbitnijem dijelu, a vijest govori sve sama za sebe. Njegovo je da bude pitak, jasan i precizan, a to mu gotovo uvijek polazi za rukom.

OCJENA: 4

KOMPARATIVNA ANALIZA: Hapšenje indijskog biznismena Pramoda Mittala vijest je sedmice, iako su s početka obje televizije prednost dale drugom sadržaju. Ili vijestima koje su već sedmicama u fokusu, kao što je saga o formiranju vlasti. Baš na terenu političkih priloga nastavlja se praksa da FTV donekle propituje političke odnose donoseći spekulacije, procjene i nagađanja, dok BHT1 stoički mirno i nadasve dosadno donosi političke vijesti kao da su naučne. Da se koja izjava naučnika, tj. političara, sažme se ono što su oni već rekli, i to se sve spakuje u vijest dana. Njihove izjave se ne preispituju, što bi se reklo, vjeruje im se na riječ. Federalna, s druge strane, propituje odnose u vladajućim strankama i blokovima, pa su se čak zapitali da li je jedan od tih blokova (HNS) pred raspadom.

About The Author

Plus sedmice

FTV
Urednica Nevzeta Koljenović se u srijedu pita šta je sa zaboravljenom aferom vojne opreme koja se koristi za lične i komercijalne svrhe. Uloga javnog medija je da reaktuelizuje vijesti ili teme koje nam više nisu u fokusu.
BHT1
Prilog Harisa Domazeta o krajiškim prosvjetarima koji gube posao zbog iseljavanja. Novinar je priču ispričao kroz brojke, činjenice i stavove sagovornika.

Minus sedmice

FTV
Stereotipizacija i tabloidizacija migranata i odsustvo etike u odnosu prema pripadnicima ranjive skupine. Upitna je etika iza koje se krije namjera da se otkrije vizuelni identitet migranata u policijskim akcijama privođenja, ili drugim neprijatnim situacijama sa kojima su oni suočeni u našoj zemlji.
BHT1
BHT1 pod hitno mora odlučiti šta će sa rubrikom Politika. Reciklaža sadržaja u kojoj se ne donose nikakve vijesti samo popunjava prostor. Ili da mijenjaju pristup i konačno počnu da ne štede političare sočnijim prilozima, ili da preskaču političke teme.

VIJESTI

Vijesti

Latest