FTV I BHT1: Neprofesionalni pamfleti o Bogiću Bogićeviću

Obje su televizije, posebno FTV, forsirale priču da građani Sarajeva podržavaju Bogića Bogićevića u trci za gradonačelnika. To je tek jeftini spin da je svaki građanin uz „velikog čovjeka“. Zadatak novinara je da prate dešavanja, a ne da se upuštaju u političke borbe

FTV I BHT1: Neprofesionalni pamfleti o Bogiću Bogićeviću

FTV: Kultura pamfleta i političkog fetiša

  1. – 29. mart 2021.

FETIŠIZACIJA POLITIKE: FTV se upustio u političku agitaciju, pa su urednici bez ustezanja pravili pamfletske priloge u Dnevniku 2 veličajući Bogića Bogićevića, kandidata za funkciju gradonačelnika Sarajeva. Stvaralo se ozračje u kojem Bogićević mora biti izabran, i u kojem ga mediji nagovaraju da povuče svoje, kako se veli, historijsko „ne“. Politička trgovina i sukobi oko trke za gradonačelnika najvećeg grada predstavljali su se kao ultimativno zlo, iako se radi o regularnom političkom folkloru. Ne o odsudnoj bici u kojoj bi se mediji trebali svrstavati. Urednik Sanjin Bećiragić u četvrtak zaključuje da se Bogićević „izdigao iznad sitnošićarskih trgovina“, da se radi o simbolu državnosti, da smo svi pomalo pali na  testu. Zatim se kaže da i akademska zajednica osjeća stid, pa se daju četiri navodno analitička stava u kojima se pjeva oda nesuđenom gradonačelniku. Slavo Kukić ispred akademske zajednice nije demonstrirao da osjeća stid, već je, posve suprotno, neodmjerenim rječnikom nazivao sve one koji ne podržavaju izbor Bogićevića „ideološkim i ljudskim šljamom“. Kukić nastavlja, pa dalje kaže da su pale maske bošnjačkih nacionalista i islamskih fundamentalista, kao i da smeće treba poslati tamo gdje mu je mjesto. Urednici bi trebali dobro razmisliti da li ovakvi javni ispadi uopšte zaslužuju mjesto u Dnevniku 2, ili se radi o govoru mržnje koji se skriva iza akademske fasade analitičara? Ništa bolje nije bilo ni u petak. Nastavljena je fetišizacija Bogićevićevog lika, pa se urednica Amra Zaklan pita kako je izigran veliki čovjek? Dan poslije, urednica Maida Muhović ponavlja da je Sarajevo uz svog Bogićevića, kao i da je to „čovjek bez mrlje u istoriji“. Prenosi se i neko saopštenje grupe intelektualaca koja je poručila da on mora biti izabran. Tako je izgledao Dnevnik 2 na javnoj televiziji u 2021. godini, i to nakon što već tri decenije živimo u tzv. demokratiji.

JEFTINA REKLAMA: Ministrica Bisera Turković je požurila da se pohvali na društvenim mrežama da se vide plodovi njenog rada dolaskom prvih vakcina putem COVAX mehanizma. Ministrica je nedavno imala niz diplomatskih posjeta na više svjetskih adresa, pa se sada pohvalila rezultatima. Urednik Bećiragić ju je ispravno podsjetio da je lobiranje njen posao za koji dobija platu.

MULJ UMJESTO PREČISTAČA: Anita Zovko donosi priču o mostarskim prečistačima koji umjesto da čiste otpadne vode ostavljaju otrovni mulj. Ko je odgovoran i da li će neko odgovarati za nastalu štetu? Novinarka je priču pokrila temeljno i profesionalno, donoseći stavove upućenih sagovornika. Izostalo je samo hrabrije propitivanje političke odgovornosti u gradu koji je godinama imao istog gradonačelnika.

OCJENA: 3

 

BHT1: Vlast zadovoljna, vakcina nema

  1. – 29. mart 2021.

MINISTRICA SE POJAVILA KADA SU VAKCINE STIGLE: Da je medijsko pamćenje kratkog vijeka uvjerili smo se u četvrtak. Ministrica civilnih poslova Ankica Gudeljević ponosno je dočekala prve vakcine iz COVAX mehanizma koje smo, kako veli, davno poručili. Bez imalo stida, glavna ministrica odgovorna za nabavku vakcina srećna je i zadovoljna prvim skromnim dozama. Urednik Milan Đurović tek je usputno zamjerio ministrici što ne daje više izjava van onih protokolom predviđenih, i što nije podijelila sa gledateljima informaciju kada će nove isporuke. Nažalost, BHT1 nije nastavio insistirati na političkoj i moralnoj odgovornosti Ankice Gudeljević, koja je medijima i građanima koji je plaćaju mjesecima bila nedostupna i nepoznata. I koja se ukazala tek kada su stigle prve isporuke, ili kada je to već bilo izvjesno.

MINISTAR ZDRAVLJA ZADOVOLJAN: Dva dana poslije, federalni ministar zdravlja Vjekoslav Mandić usudio se reći da kada su vakcine u pitanju „sve smo uradili na vrijeme“. Urednik Dejan Petrović jeste izdvojio skandaloznu izjavu, ali nije je iskoristio za duži prilog o političkoj odgovornosti. Dok je ministar zadovoljan, građani BiH se cijepe u susjednoj Srbiji i to je udarna vijest i kod nas.

OPORAVAK NEIZVJESTAN: BHT1 u nedjelju (M. Đurović) javlja da građani BiH sve više štede, a da je potrošnja u padu. Ekonomski prilog nas upozorava da je oporavak privrede sve manje izvjestan, naročito u zemljama u kojima nisu pristigle vakcine. Ekonomskim vijestima i dalje nedostaje posvećeniji novinarski pristup i prikaz brojki, ali dobro je što su urednici podsjetili da je u BiH trenutno nešto malo manje od pola miliona nezaposlenih.

OCJENA: 3

KOMPARATIVNA ANALIZA: Sedmica u kojoj su građani naše zemlje sami započeli masovnu vakcinaciju u susjednoj Srbiji, dok su političari nastavili smišljati izgovore zašto nismo nabavili veće količine vakcina. Javne televizije su donijele reportaže o vikend-cijepljenju građana BiH u Beogradu, ali je splasnuo bijes prema političarima i odgovornim funkcionerima koji su nas do te mjere ponizili da spas moramo tražiti kod susjeda. Ministrica Ankica Gudeljević, koju su mnogi označili kao najodgovorniju za propuste u nabavci, primila je prve isporuke vakcina bez da se našla na većem udaru javnih medija.

Iza nas je i sedam dana u kojima su obje televizije, posebno FTV, forsirale priču kako građani Sarajeva podržavaju Bogića Bogićevića u trci za gradonačelnika. Bogićevića sigurno podržava jedan dio građana koji su njegovi podržavaoci, ali medijske konstrukcije o jedinstvenoj podršci i naslovi „Sarajevo uz Bogićevića“ (u čemu je prednjačio FTV) nisu ništa drugo do jeftini politički pamflet. Netačno je reći da su svi građani uz nekoga, ili da svi daju podršku nekom kandidatu. To je ništa drugo do jeftini spin, a upravo je to činio FTV stvarajući sliku da je svaki građanin BiH uz velikog čovjeka, Bogića Bogićevića. Zadatak novinara je da prate politička dešavanja, a ne da se upuštaju u političke borbe.

 

 

Plus sedmice

BHT1

Nije ga bilo.

FTV

Prozivanje ministrice Bisere Turković da svoj dobro plaćeni posao pretvara u jeftinu reklamu na društvenim mrežama.

 

Minus sedmice

BHT1

Ministri koji se guraju u prve redove da dočekaju vakcine nisu dočekani kritikama koje zaslužuju, iako smo mjesecima slušali o njihovom neradu.

FTV

Fetišizacija lika Bogića Bogićevića i politička agitacija urednika. Umjesto balansiranih političkih priloga, gledali smo navijanje s imperativnim tonom za istorijsku ličnost koja mora biti izabrana na mjesto gradonačelnika.

About The Author