FTV I BHT1: Cirkus zvani Zdravko Mamić

PLUS SEDMICE

FTV
Odlomak iz intervjua sa Fadilom Novalićem. Bar na tren, neko se pozvan prozvao za cijene goriva. Naravno, to je trebalo biti duže i oštrije. Ali i ovo je bio napredak.
BHT1
Urednica Samira Krehić je u utorak napravila nešto duži osvrt na gradnju autocesta, poredeći brojke o prikupljenim sredstvima od akciza s izgrađenim kilometrima. Osvrt koji je u dane protesta trebao biti mnogo češće razmatran. 

MINUS SEDMICE

FTV
Način na koji se prati slučaj Zdravka Mamića i pažnja koja mu se posvećuje.
BHT1
Činjenica da je Mundijal ugasio centralnu infomativnu emisiju.

FTV I BHT1: Cirkus zvani Zdravko Mamić

Neki mnogo dramatičniji događaji u našoj zemlji, poput sve češćih protesta, nisu imali top tretman kakav je dobio bivši sportski funkcioner iz susjedne zemlje

 

FTV: Ko je nama Bad Blue Boy?

12. – 18. juni 2018.

MAMIĆ PRIJE SVIH: Zdravko Mamić i peripetije oko njegovog izručenja postali su za kratko vrijeme udarna vijest o kojoj se izvještava iz dana u dan. Njegovo privođenje, urednica Nevzeta Škrijelj-Koljenović pratila je sve sa javljanjem reporterke ispred Suda BiH. Na koji ulaz je ušao Mamić? Šta mu slijedi sutradan? Šta kažu njegovi advokati? Neka mnogo dramatičnija dešavanja u našoj zemlji, kao što su npr. sve češći protesti građana, nisu imala tretman top događaja kojem se pristupa s posvećenom pažnjom. Dok sada jedan bivši sportski funkcioner iz susjedne zemlje, osuđen zbog malverzacija kod igračkih transfera, i uz to poznat po nasilničkom ponašanju, biva praćen kao enfant terrible svjetskog nogometa. Ili kao politički prognanik od koga u najmanju ruku zavise odnosi između dvije zemlje. To nije ništa drugo do podilaženje najžućem senzacionalizmu.

RUŽIČASTE NAOČARE: Uspjesi sportista uvijek su lijepa vijest, ali oni su uglavnom rezultat truda i rada samih sportista i često malo, posebno u individualnim sportovima, imaju veze s državom i društvom. Razgovor sa našim najboljim teniserom Damirom Džumhurom (utorak, Amra Zaklan) najavljen je kao “priča koja cijelu sliku bh. društva čini mnogo pozitivnijom”. To je zvučalo neuvjerljivo i nezgrapno, kao pokušaji političara da se ogrebu o uspjehe vrhunskih sportista. Osim ako ne postoji neki iskorak koji je naša država napravila u politici prema sportu. O čemu nas je u tom slučaju urednica trebala informisati, a ne samo ponuditi nam naočare roze boje i atmosferu ispraznog praznovanja dok jednu trećinu Dnevnika 2 slušamo o nečijim fantastičnim postignućima.

IZDVOJENO:

U prva tri dana sedmice, kada su još bili aktuelni protesti zbog cijena goriva, kao i najave o pojeftinjenju, ova tema nije se uspjela probiti u prve minute. U četvrtak je sramežljivi pad cijena, koji je najavljen kao veliko olakšanje, spomenut tek u jedanaestoj minuti. Nakon sage o nekadašnjem šefu Dinama i nestanku novinara u Srbiji. Prve dvije vijesti su faktički bile vezane za Srbiju i Hrvatsku. Momenat koji je vrijedan izdvajanja jeste odluka urednice Edine Šečerović da u Dnevnik 2 stavi dio intervjua s federalnim premijerom Fadilom Novalićem. Premijer se osvrnuo na podjelu sredstava prikupljenih od akciza, kao i na kretanje cijena na benzinskim pumpama. Bio je to konačno trenutak u kojem se traži očitovanje najviših izvršnih funkcionera o pitanju koje očito uzrujava i brine građane.

OCJENA: 4

 

BHT1: Fudbal ukinuo Dnevnik 2

12. – 18. juni 2018.

IZNENADNA PROMJENA KONCEPCIJE: Odluka BHT1 da zbog Svjetskog prvenstva u fudbalu skrati Dnevnik 2 na nekih desetak minuta diskutabilna je iz više razloga. Fudbal jeste, kako mu se tepa, najvažnija sporedna stvar na svijetu. Ali i s tim epitetom on se i dalje ubraja u sporedne stvari. BHT1 se opravdano ponosi ekskluzivnim pravom prenosa vrhunskog takmičenja kojim je usrećio mnoge svoje gledatelje. Ali BHT1 je javna televizija koja bi uvijek trebala voditi računa o svom informativnom programu. Posebno je sporno to što je centralno izdanje u sedam sati skraćeno zbog specijalne emisije koja prethodi prenosu utakmice, pa ispade da je bitnije da studijsko lamentiranje traje do unedogled nego da Dnevnik 2 ima iole pristojnu minutažu. Još više razočarava to što su se urednici u toj ad hoc promjeni koncepcije slabo snašli, pa kraće nije značilo i efektnije. Izgledalo je kao da se sadržaj bira tek da se ispuni tih desetak minuta. Rukovodstvo televizije bi ipak moralo znati da pretplatnici RTV takse nisu samo obožavatelji sporta već i građani koji imaju svoje informativne navike. Zato je opravdano upitati se je li baš mora da u vrijeme Prvenstva nemamo večernji Dnevnik državne televizije? Je li se ipak mogao oduzeti koji minut studijskom specijalu? Ljubitelji najvažnije sporedne stvari izgleda zaboravljaju da je njihova najvažnija sporedna stvar mnogima samo sporedna stvar.

OPET MAMIĆ: U drugoj sedmici svog medijskog bh. života, sad već najpoznatiji stanovnik Hercegovine otvara i redukovano izdanje Dnevnika 2 (četvrtak, urednica Svjetlana Topalić). Gorivo, akcize, protesti, to slijedi tek nakon što nam se reporterka javlja uživo kako bi nas izvijestila o Mamićevom kretanju po odajama Suda BiH.

OCJENA: 3

KOMPARATIVNA ANALIZA:

Javne televizije su učinile sve da nezadovoljstvo i proteste građana zbog cijena goriva stave u drugi plan. Dok se na FTV-u i mogla pronaći informacija o detaljima s banjalučkih protesta, koji su izgubili na masovnosti, ali ne i na atraktivnosti, BHT1 je u svom skraćenom Mundijal-izdanju cijelu stvar izignorisao. No, jedna je tema spojila naše javne RTV servise, kad već to nisu mogli građani koji su se na sve načine dovijali da ukažu na visoke cijene goriva: zagrebački bad blue boy u liku Zdravka Mamića. On otvara dnevnike, zbog njega se šalju reporteri da uživo izvještavaju, njemu se posvećuju produženi prilozi… Možda je stvar najbolje opisao Avaz, koji je Mamića proglasio ličnošću sedmice, uz naslov Cirkus se vratio u Hercegovinu. Mamićeve presice, njegovi obračuni s medijima, ruganje pravdi i ismijavanje institucija, opčinili su naše medije. Uključujući i javne televizije. Da li zbog toga što su im dragi cirkus i glavni cirkusant? Ili zbog toga što je taj cirkus odličan način da se pokriju sve druge nedaće naše svakodnevnice? Kako god, u ovome drugome su uspjeli. Mamić je zaista medijska ličnost sedmice. Prevoznici i prosvjednici protiv visokih cijena goriva su u očima naših urednika drugorazredni statisti. Oni su nepopularni remetioci naše uspavane zbilje. Njih kamera nevoljno i rijetko bilježi. Još rjeđe se zbog njih otvara pitanje političke odgovornosti. Ili se na teren šalju reporteri. Dok se korak zagrebačkog plavog dečka prati u stopu. Od Međugorja do Sarajeva.

About The Author