FK Sarajevo mora osigurati slobodan i siguran rad medijskih ekipa

Tokom posljednjih protesta navijača FK Sarajevo napadnuti snimatelji Nove BH i Hayat televizije Sedin Lepić i Faruk Avdović

FK Sarajevo mora osigurati slobodan i siguran rad medijskih ekipa

Upravni odbor Udruženja BH novinari uputilo je javni protest rukovodstvu Fudbalskog kluba Sarajevo i njegovim navijačkim grupama zbog posljednjeg napada na snimatelje televizija Nova BH i Hayat, koji su se desili tokom protesta u Sarajevu i iskazivanja nezadovoljstva navijača nedavnom smjenom trenera Husrefa Musemića.

Snimatelja Nove BH Sedina Lepića je napao jedan od navijača FK Sarajevo i nanio mu lakše povrede glave, dok je Faruku Avdoviću, snimatelju Hayat TV, grupa navijača oštetila opremu za snimanje.

Upravni odbor BH novinara oštro je osudio napade na medijske ekipe i onemogućavanje snimatelja da slobodno i sigurno obavljaju svoje profesionalne zadatke.

Posebno zabrinjava činjenica da navijači FK Sarajevo ponavljaju napade na novinare i novinarske ekipe, a da pri tome nema adekvatnih reakcija samog kluba i rukovodstva njegovih navijačkih grupa.

Pozvali su MUP Kantona Sarajevo na hitnu istragu ovih napada i poduzimanje zakonskih mjera za sankcioniranje napadača, a od rukovodstva FK Sarajevo i njegovih navijača zahtijevaju poduzimanje adekvatnih mjera za zaustavljanje nasilja nad medijskim profesionalcima.

Ukoliko ovo nasilje ne prestane, BH novinari će pozvati medije na bojkot sportskih događaja čiji su organizatori i sudionici FK Sarajevo ili njegovi navijači, najavljeno je.

Izvor: Udruženje BH novinari

About The Author