EU razmatra privremenu zabranu tehnologije za prepoznavanje lica

Ukoliko se to dogodi bit će zaustavljeni projekti i planovi u oblasti vještačke inteligencije

EU razmatra privremenu zabranu tehnologije za prepoznavanje lica
Foto: timJ / Unsplash

Evropska komisija razmatra uvođenje privremene zabrane tehnologije za prepoznavanje lica za privatne i javne aktere, sudeći prema nacrtu Bijele knjige o vještačkoj inteligenciji.

Ukoliko se to dogodi bit će zaustavljeni tekući projekti i planovi u oblasti vještačke inteligencije u nekim članicama Evropske unije, uključujući Njemačku koja želi tehnologiju za prepoznavanje lica uvesti na 134 željezničke stanice i 14 aerodroma.

I Francuska planira da kreira legalnu osnovu kojom će dozvoliti da se u sisteme video nadzora ugradi tehnologija za prepoznavanje lica.

Dokument Komisije, koji pruža uvid u prijedloge za evropski pristup vještačkoj inteligenciji, predviđa da budući regulatorni okvir može “uključivati vremenski ograničenu zabranu korištenja tehnologije za prepoznavanje lica na javnim mjestima”.

U dokumentu se dodaje da “korištenje tehnologije za prepoznavanje lica od privatnih ili javnih aktera u javnom prostoru treba biti zabranjeno na tri do pet godina tokom kojih bi mogle da budu razvijene metodologije za procjenu uticaja te tehnologije i mjere za upravljanje rizikom”.

Nacrt Bijele knjige, čiju bi kompletnu verziju Komisija trebalo da objavi do kraja februara, sadrži regulatorne opcije za vještačku inteligenciju širom Evropske unije.

Izvor: EUROACTIV

About The Author