Emancipal Design ili umjetnost koja može „šetati gradom“

„Art to Wear“ moto je Emancipal Designa odjeće. Riječ je o geomatrijskim komadima od organskih materijala s kompozicijama koje se štampaju na materijale koji su ekološki održivi

Emancipal Design ili umjetnost koja može „šetati gradom“
Foto: Maja i Emir Dedić – Emancipal Design

Na časovima profesorice Akademije dramskih umjetnosti i Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli, Maje Dedić, studenti ne uče samo lekcije previđene nastavnim silabusom. Maja Dedić, profesorica je koja studente inspiriše da žive ono o čemu uče.

Kada je i sama odlučila da upiše Akademiju likovnih umjetnosti u Sarajevu, Dedić nije imala podršku ni razumijevanje svoje okoline. Zbog toga je, uporedo s Akademijom na koju je primljena u prvom roku kao druga na spisku, upisala i studirala Ekonomski fakultet Univerziteta u Tuzli. Magistrirala je na Akademiji likovnih umjetnosti pod mentorstvom akademika Dževada Hoze, a doktorirala u Banjoj Luci na temu „Vizuelne komunikacije“.

Posebno pamti magistarski studij.

„Magistrirala sam litografiju. Riječ je o zahtjevnom radu gdje se po principu posno-masno grafika prenosi sa kamena na materijal“.

Ekonomiju  je, kako kaže, studirala „ocu za ljubav“, a Akademija je bila njen izbor i njen san.

Dedić je danas profesorica koja u svojim studentima nalazi inspiraciju i ljubav. Kaže da su upravo studenti „dokaz da životni poziv ne biramo, nego da on bira nas“. Njeni studenti su istovremeno i oni s Akademije dramskih umjetnosti i oni s Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli.

Ideja za Emancipal Design

Da je izbor koji je napravila dobar, pokazuje današnjih uspjeh ove profesorice. Emancipal Design modni je brend koji je Dedić pokrenula 2016. godine, a koji je vrlo brzo postao poznat u modnom miljeu, ali i u javnosti.

„Art to Wear“ moto je Emancipal Designa odjeće. Riječ je o jednostavnim geomatrijskim komadima od organskih prirodnih materijala čiji je fokus na originalnim grafičkim kompozicijama koje se štampaju tradicionalnom grafičkom tehnikom direktno na materijale koji su ekološki održivi.

„Mojim prijateljicama i meni zatrebali su unikatni odjevni komadi, udobni i jednostavni, a opet da, dok ih nosiš, osjećaš dobru energiju. Kada nosiš odjeću koja odgovara tvome identitetu, ti zaista imaš bolju energiju i ti doprinosiš boljoj projekciji sebe i svoga identiteta u stvarnosti“, priča o ideji nastanka Emancipal Design-a Dedić.

Ovaj modni brend nije nastao iz „čisto komercijalne pobude“, kaže profesorica i objašnjava da je riječ više o unutrašnjoj pobudi da se kreira nešto „što ljudi oko tebe trebaju“.

U izradi odjevnih predmeta, grafika i narukvica, Dedić ima podršku svog supruga Emira Dedića.

Kaže da joj je inače veoma značila podrška porodice, njenog rahmetli oca i prijatelja.

Foto: Screenshot Instagram profil Emancipal Design

Grafika može da se kreće

Zahvaljujući odjevnim predmetima koje izrađuje profesorica Akademije dramskih umjetnosti u Tuzli, jedna umjetnost, konkretno grafika, doslovno je „prohodala“.

„Na papiru je grafika kao izraz slabo poznata javnosti, ali je na torbama i odjevnim predmetima postala prepoznatljiva. Moja ideja bila je da grafika postane pokretna i nosiva, odnosno da doprinesem vidljivosti grafike“.

Dedić pojašnjava da je čest problem kod čiste umjetnosti u tome što ostaje statična i dostupna samo ljudima koje isključivo zanima ta umjetnost kao takva.

Ipak, ona je željela da njena grafika „postane živa umjetnost koja se kreće po gradu“, o čemu govori i moto Emancipal Design-a – „Art to Wear“.

Inspiraciju za svoje grafike Dedić pronalazi u svakodnevnom životu i „svojoj nutrini“.

Kaže da je u masovnoj produkciji slike teško pronaći originalnost, i da je Emancipal Design njen način da svoju originalnost izrazi, a svaki odjevni predmet jedinstven je i neponovljiv.

 

Foto: Amira Medunjanin u Emancipal Design kaftanu

 

Foto: Emancipal Design ruksak

 

Foto: Emancipal Design model

Balkan Art Fashion Event

U decembru 2022. Dedić je pozvana da održi kompletnu modnu reviju na Balkan Art Fashion Eventu u Beogradu.

Riječ je o „modno-umjetničkoj manifestaciji koja je nastala sa idejom da promoviše, kako domaću, tako i regionalnu modnu scenu“.

Deset profesionalnih modela nosili su kreacije profesorice Maje Dedić.

 

 

Foto: Emancipal Design model

Prethodno je, već u 2020. pozvana da učestvuje u Show Room Cube u Parizu, a u sklopu Paris Washion Week događaja. Međutim, zbog situacije nastale usljed pandemije, Dedić je nažalost bila onemogućena da se odazove ovom pozivu.

Foto: Dedić sa manekenkama na BAFE

 

Foto: BAFE, manekenka nosi model Emancipal Design

 

Foto: BAFE, manekenka nosi model Emancipal Design

Foto: BAFE, manekenka nosi model Emancipal Design

 

Ipak, njene kreacije aktivno promovišu domaći i svjetske modne platforme. Možete ih pronaći na Moda Design District, digitalnoj platformi koja okuplja modne dizajnere u usponu, a čije je sjedište u Floridi.

Kolabs Concept Store iz Beograda i Arteria Split također od same pojave Emacipal Design-a sarađuju s profesoricom Dedić i nude njene odjevne predmete na svojim web shopovima.

Iako ima mnogo posla, kako na Akademiji, tako i privatno, profesorica Maja Dedić se ne žali. Kaže da sve što radi radi „s dušom“, a kada se tako radi „prepreke ne postoje“.

 

About The Author