Sindikat radnika u BHRT-u osudio pokušaj vlasti u RS-u da kontrolira medijski prostor

Tvrde da je u pitanju klasičan institucionalni pokušaj zastrašivanja novinara i medija, a posebno onih koji kritički pišu o vlasti

Sindikat radnika u BHRT-u osudio pokušaj vlasti u RS-u da kontrolira medijski prostor

Samostalni sindikat radnika (SSR) u Bosanskohercegovačkoj radioteleviziji (BHRT) osudio je Nacrt izmjena i dopuna Krivičnog zakona Republike Srpske kojim se, kako ističe, pokušava ugušiti sloboda javne riječi.

– Kvalificiranje klevete kao krivičnog djela, u izmjenama Krivičnog zakona RS-a, a kojem su između ostalog predviđene novčane kazne u rasponu od 5.000 do 100.000 KM predstavlja namjeru vlasti u RS-u da kontrolira medijski prostor – saopćeno je iz Samostalnog sindikata radnika u BHRT-u.

Iz Sindikata ističu kako je sloboda izražavanja temeljno ljudsko pravo.

– U ključnom prioritetu br. 12 iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u Evropskoj uniji, Bosna i Hercegovina se poziva da poduzme konkretne korake u garantiranju slobode izražavanja i slobode medija i zaštiti novinara – navodi se.

Upozorili su da takav nacrt zakona o kriminaliziranju klevete retrogradan i da nije nešto što predstavlja evropski standard. Smatraju da bi donošenje takvog zakona imalo izuzetno štetan uticaj na cjelokupnu medijsku zajednicu, ne samo u entitetu RS, već i na cijelom prostoru države BiH.

Napominju kako se radi o klasičnom institucionalnom pokušaju zastrašivanja novinara i medija, a posebno onih koji kritički pišu o vlasti.

Samostalni sindikat radnika u BHRT-u, stoga je osudio ovakav potez vlasti u bh. entitetu Republika srpska i pružio podršku slobodnoj i nezavisnoj medijskoj zajednici posebno kolegama koji rade u entitetu RS, navodi se u saopćenju.

Izvor: Start magazin

About The Author