ČEKAJUĆI PETI SEPTEMBAR: Isprazne prijetnje ili opasne namjere?

Milorad Dodik svega je najavio za početak rujna. Šta se sve može izroditi iz tih destruktivnih obećanja? Hoće li još jednom devalvirati sebe neispunjenim prijetnjama ili ovaj put misli ozbiljno?

ČEKAJUĆI PETI SEPTEMBAR: Isprazne prijetnje ili opasne namjere?
Foto: Štefica Galić

Peti septembar sve je bliži. Tog dana prestaje važiti onaj sporazum tri političara potpisan petog augusta. Neočekivan i tajnovit, na kraju bi mogao završiti kao još jedan dogovor bez stvarnog temelja i pozitivnog ishoda. Sudeći po onome što je najavio Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH, petog septembra moglo bi početi sistematsko i definitivno rastakanje države Bosne i Hercegovine. Zato nekoliko pitanja već danima dominira bh. javnim prostorom. Ima li taj čovjek snage da ispuni ono što je obećao? Imaju li probosanske snage odgovor na eventualni Dodikov put u političku i svaku drugu neizvjesnost? Ima li međunarodna zajednica volje da spriječi neželjene rasplete? Visoki predstavnik Valentin Inzko već je izrazio tradicionalnu zabrinutost, a Dodik je davno izjavio da Inzkove eventualne radikalne mjere RS-a neće priznati.

Prijetio je banjalučki Baja svih ovih godina mnogo puta, nešto sitno od toga implementirao, ali nikada nije otišao tako daleko kao tekućeg ljeta: najavljuje nešto što bi ličilo na deaktiviranje Oružanih snaga BiH, VSTV-a, Suda i Tužilaštva BiH te Uprave za indirektno oporezivanje. Na sličan način, u neizvjesnu avanturu rastakanja države 1992. godine krenuli su Radovan Karadžić, Momčilo Krajišnik, Biljana Plavšić i ekipa. Znamo kako je sve završilo, a i gdje su okončali oni. Mediji nas već sedmicama podsjećaju da je usvajanje ANP-a zadata stvar, međunarodna obaveza oko koje nema rasprave. Ako bi se državne odluke na ovaj način mogle post festum derogirati, onda nijedan budući zakon, nijedan dogovor i niti jedna jedina odluka nemaju nikakvu validnost, jer bilo koja buduća garnitura može poništiti sve što izglasaju njeni prethodnici.

U tome je suština. To, izgleda, zna i Dodik, pa i ne povlači sve mjere koje su mu na raspolaganju. Da je smio, već bi on urahmetio ANP, ima dovoljno regularnih sredstava i mjera za to. On je petog augusta praktično bio pristao na ono što sad poriče i odbija. Bio je to tračak nade na učaurenom političkom prostoru. Kasniji razvoj događaja, koji podrazumijeva unutrašnje i vanjske pritiske visokog intenziteta, vratio je Milorada na stare staze svađalaštva, nepriznavanja države i poništavanja svega što je do sada postignuto.

Ne zaboravimo, njegov mandat u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine počeo je grotesknim porazom koji je sam proizveo i za koji mu niko drugi nije kriv. Priča o zastavi RS-a u zgradi Predsjedništva nije upalila: zastava je završila na reveru Dodikovih službenih odijela, a on je bez ikakve potrebe od sebe napravio političku karikaturu, jogunasto derište koje se svađa oko igračaka. Država, čak i kad je ovakva, ipak je malo ozbiljnija stvar od entiteta u kojem može raditi šta mu se prahne. I kako tad sa zastavama, tako i danas, s ANP-om. Brutalno nametanje sopstvene volje ne ide. Čak ni evidentno sekundiranje Dragana Čovića i HDZ-a BiH nije bilo od pomoći. Ne pomaže ni činjenica da su mu kolege relativno pomirljivi Šefik Džaferović i Željko Komšić. Komšić je, izgleda, našao pravu diplomatsko-taktičku mjeru za Dodikove ispade, upadljivo ublažavajući retoriku i kontinuirano insistirajući na kompromisu i traženju rješenja. Tako je sva odgovornost na plećima predstavnika RS-a, a ta pleća već neko vrijeme nisu moćna kao nekad. Ne treba zaboraviti ni to da Dodik protiv sebe u ovoj igri nema samo Komšića i Džaferovića nego i veći dio međunarodne zajednice. Od stranih diplomata i političara, uz njega su, kako se vidi, samo Lars-Gunnar Wigemark, koji u političkom smislu ovdje više ne postoji, i Petar Ivancov, ruski ambasador. Američke sankcije dovoljna su opomena, ali i prijetnja. Za sada ih trpe samo on i Nikola Špirić, odranije poznat vašingtonskoj administraciji. U kom pravcu bi one mogle dalje ići, to je pitanje za Dodikove lobiste, savjetnike i medijske opsluživače.

Do petog septembra ostalo je osam dana. Dovoljno da se Milorad Dodik presabere i vrati kompromisnim rješenjima, ali i da problem zategne do krajnjih granica. Većina posmatrača smatra da je njegova puška prazna i da on prijeti samo zato što je navikao i što mu je to do sada na nižim nivoima vladanja palilo. Nadajmo se da su u pravu. Jer ako nisu, ako ovaj put ne odlučuje sam, nego tek izvršava naloge viših instanci i interesnih grupa, onda, Houston, fakat imamo problem.

About The Author