Čim se Ronaldo trzne za novčanik, provjerite jeste li podmazali lično naoružanje!

Lažne vijesti uglavnom objavljuje paramilitarni ešalon svjetskog i regionalnog novinarstva. Ali ovaj put nasjeli su vodeći

Čim se Ronaldo trzne za novčanik, provjerite jeste li podmazali lično naoružanje!

Cristiano Ronaldo jedna je od najvećih ikona 21. vijeka, ali i fake news univerzuma, kojim već godinama haraju vijesti o neviđenim humanitarnim požrtvovnostima slavnog fudbalera. Ako imate dobro pamćenje, sjetit ćete se da je do sada obnovio desetine škola u Palestini, pomogao stotinama bolesnih dječaka s istog okupiranog i ugnjetavanog područja, brao mandarine s drugom Titom, a s Džemalom Bijedićem kopao prilazni put od Bačevića prema Aluminijskom kombinatu. Lista njegovih dobročinstava je beskrajna, taj ne štedi budželara i dijeli peneze šakom i kapom.

Postoji jedna solidno naoružana armija paraportala koji izvrsno žive od toga. Nepoznat netko iz druge civilizacije pusti vijest na Twiteru, oni je jedva dočekaju, a onda društvene mreže eksplodiraju od oduševljenja. Suza po suza, lajk po lajk, share po share i eto profita.

Problem s ovom tradicionalnom kulturnom manifestacijom sadržan je u činjenici da ni jedna od pomenutih vijesti nije tačna. Čovjek možda jedva da zna gdje je Palestina, nikad nije čuo za njihove škole, bolesnu djecu ne viđa ni na televiziji, ali eto, već godinama važi za jednog od najvećih humanitaraca slobodnog svijeta.

I sad, u jeku virusa COVID-19, puče nova priča koja u minuti obađe svijet – Ronaldo svoj hotel pretvorio u karantin za oboljele od virusa. I ne samo to, nego će uredno plaćati sve svoje uposlenike dok umjesto njih u hotelima budu radili doktori. Koje će, također – već pogađate – plaćati majka Tereza suvremenog fudbala. Situacija je iz komične prešla u tragičnu kada se uspostavilo da su vijest prenijeli svi ozbiljni mediji svijeta – od CNN-a pa naniže.

Ova fake dogodovština još jednom ukazuje na zanimljiv fenomen – niko nije imun na lažne informacije, čak ni mediji koji pršte od fact checkera, odvjetnika, profesionalnih postulata i pouzdanosti. I svakom se može desiti da nasjedne. Sjetite se, kad se tek pojavio Njuz.net sa svojom urnebesnom verzijom novinarstva, neki od najuglednijih medija iz regije prenosili su njihove satire kao vjerodostojne informacije.

Svijet polako, step by step, ide do đavola. A lažne informacije idu pod ruku s teškim vremenima. I tek je počelo. Da, da, može i teže od ovoga, nemojte misliti da ne može. Kad sljedeći put Ronaldo obnovi školu u Palestini, ili ustupi hotel u dobrotvorne medicinske svrhe, na brzinu spremite suhi dnevni obrok, flašu vode, nešto malo ličnog naoružanja, i bježite u skrovite šume i pećine.
Počelo je….

About The Author