BHT1 I FTV: Hoće li bunt zbog smrti Azre Spahić biti uzaludan?

Građanski bunt zbog smrti mlade doktorice, traže se pravda i oštrije sankcije, a vlast u prvi mah ne reaguje na najbolji način. Reakcije se detaljno prate i podrobno tematski kontekstualiziraju u dnevnicima BHT1 i FTV-a

BHT1 I FTV: Hoće li bunt zbog smrti Azre Spahić biti uzaludan?
Foto: N1

 

BHT1: Neuvjerljivo o avionima

  1. – 30. maj 2023.

KAKO DA BUDEMO SIGURNI? Puno bolje se BHT1 snalazi u nastavku praćenja teme koja je u fokus javnosti došla sa smrću doktorice Azre Spahić – a to je sigurnost u saobraćaju. Reporter Dario Drmać donosi priču s mirnog skupa građana i građanki Sarajeva koji su željeli ukazati na to da ulice njihovog grada nisu sigurne, a da zakonska rješenja nisu adekvatna. Na protestima anketirani daju argumente zašto je sadašnja situacija sa kršenjem saobraćajnih propisa neizdrživa. Dalje u prilogu donose se detalji o najavljenom setu mjera koje su nadležni predložili na vanrednoj sjednici kantonalne vlade. Ne zaboravlja se ni riječ struke, a reporter nam prenosi i informaciju kako je za uhapšenog Berberovića određen jednomjesečni pritvor.

PRVE KONKRETNE MJERE: Nakon pokušaja uvođenja mjera koje nisu naišle na podršku javnosti, stižu novi prijedlozi, a BHT1 je na visini zadatka u izvještavanju: oduzimanje vozila povratnicima u saobraćajne prekršaje – i to će sada, kako se navodi, raditi upravo policija. Vlada KS će od FBiH tražiti uspostavljanje pravilnika kako bi se novčane kazne pretvorile u zatvorske. Konsultovani su i poslanici u Skupštini KS koji također traže strožije i sveobuhvatnije mjere kako bi se povećala sigurnost u saobraćaju. Građani kažu da se sve moglo i puno ranije poduzeti.

LETE BOMBARDERI: Dva američka bombardera preletjela su BiH – kao znak prijateljstva i podrške SAD-a našoj zemlji. Oglasio se predsjednik RS-a Milorad Dodik, koji kaže kako nadlijetanje bez jednoglasne saglasnosti Predsjedništva BiH nije znak ni prijateljstva ni podrške. Mogla se donijeti i priča o tome o kakvim se tipovima letjelica radi i kontekst zašto baš sada nadlijeću našu zemlju, ali je to izostalo.

Ocjena: 7

 

FTV: Bez detaljnog podsjećanja na ubistvo Dženana Memića

  1. – 30. maj 2023.

ALKOHOL I NEDOSTATAK RAZUMA: U teškoj saobraćajnoj nesreći u Sarajevu poginula je 25-godišnja doktorica Azra Spahić. Reporterka Senada Mujezinović pravi dobar prilog te poentira zaključujući kako je ovo za saobraćaj nezgoda, za statistiku novi brojevi, a za porodicu tragedija. Imena se mijenjaju, ali matrica je ista već godinama: “alkohol u krvi i nedostatak razuma”. Sve rečeno u prilogu slaže se u jedan upozoravajući tematski okvir, a reporterka pokušava dobiti odgovor na pitanja kakva su nam zakonska rješenja, treba li ih mijenjati i zašto nam se ovakve stvari stalno dešavaju.

ELEMENTARNA NORMALNOST: Reporter Hasan Gabela iz Beograda ima dobar uvod u drugi dan protesta odnosno u skup pod nazivom “Srbija protiv nasilja”, nakon onog koji je inicirao Aleksandar Vučić dan ranije. Reporter podsjeća na poruke iz prethodne večeri te pravi paralelu između dva protesta – prvog za koji su isplaćivane dnevnice i drugog motiviranog isključivo željom građana da vrate elementarnu normalnost u svoje živote. Redaju se svi detalji, od pripravnosti vojske do situacije na Kosovu, te poruka koje su upućivali zvaničnici Srbije, uključujući i novoizabranog predsjednika SNS-a Miloša Vučevića, aktuelnog ministra odbrane. Reporter zaključuje kako će Vučić i dalje vući sve konce u stranci uprkos promjenama na njenom čelu.

TRAŽIMO PRAVDU I KAZNE! Građani Sarajeva mirnim okupljanjem odali počast ubijenoj doktorici Azri Spahić. “Kod nas je svaki dan, dan žalosti u BiH – koliko je djece ubijeno. Ovo je užas”, kaže jedna sugrađanka. Prenose se detalji novih mjera za povećanje sigurnosti u prometu. Reporterka Hana Porić je na mirnom protestu u centru Sarajeva te nam donosi sveobuhvatnu priču o zahtjevima građana “da se bahati vozači zauvijek zaustave”, ali i podsjeća na sve dosadašnje nesreće sa smrtnim ishodom te upozorava da nadležni nisu ništa naučili niti poduzeli. Pooštriti kazne, mijenjati zakone, građani traže sistemska rješenja koja će stati ukraj ubistvima na cestama.

Ocjena: 8

KOMPARATIVNA ANALIZA

Oba javna servisa prate sjednicu Glavnog odbora SDA. U protekle tri decenije SDA je predvodila politički front koji je branio cjelovitost i ideju BiH, a u postratnom vremenu postala faktor stabilizacije, usvajanja i ubrzanja evropskih standarda i euroatlantskog puta, prenosi se ocjena Bakira Izetbegovića, predsjednika stranke. Najavljena je promjena strategije, upućene kritičke poruke aktuelnoj vlasti kojoj je današnja SDA opozicija, istaknut pritisak na Bošnjake, spomenuti Dodikovi napadi na državu, kao i planovi SDA za ponovno vraćanje na vlast.

Cijelih sedam dana ton se drži na ubijanju ljudi na bh. cestama, posebno u gradskim jezgrama, i traže se odgovornost, mjere, sankcije koje će imati efekta – dobro praćenje teme koja je od velikog interesa za javnost. Prate se i rezultati izbora u Turskoj na čijem čelu ostaje Recep Tayyip Erdogan, a za FTV se uživo iz Istanbula javlja reporter Jusko Bojadžić sa svim relevantnim informacijama.

 

Plus sedmice

BHT1 

BHT1 pravi iskorak prateći izbore u Turskoj te u studiju ugošćava historičara i geopolitičara Admira Lisicu, koji navodi snagu i slabosti novog/starog predsjednika Turske. Redaju se hronološki i činjenice o dešavanjima u Turskoj proteklih godina, pogled Zapada na ovu zemlju te kako su izazovi za Erdogana u narednom periodu stabilizacija ekonomskih prilika, ali i nastavak vođenja aktivne vanjske politike, što je bila i dosadašnja karakteristika vladavine turskog čelnika.

FTV

Nove mjere, ograničenja, novi policajci na terenu, vanredno je zasjedala Vlada Kantona Sarajevo i najavljene su i posebne mjere – trajno oduzimanje vozila za saobraćajne prekršitelje. Reporterka Gordana Antonić donosi uklon struke i pravi presjek narednog dana kroz saobraćajne prekršaje, i to samo 24 sata nakon što je ubijena Azra Spahić. Broj bahatih vozača je zastrašujući, statistika je jasna, a prikazuju se i snimci divljih vožnji na cestama BiH. Šta učiniti da se prestanu ubijati ljudi?

Minus sedmice

BHT1

U prvoj reakciji na smrtno stradalu doktoricu Azru Spahić BHT1 je mogao napraviti i više – trebalo je empatičnije pristupiti novoj tragediji na bh. cestama, podsjetiti na sve smrtne ishode u prethodnim godinama, imenom i prezimenom žrtava, ali i njihovih ubica, podsjetiti na zakonska rješenja te podastrijeti činjenice o sankcijama koje su uslijedile nakon svih prethodnih tragedija, otvoriti prostor za priču o uzrocima i posljedicama nepoštivanja saobraćajnih propisa.

FTV

Apelacijsko vijeće Suda BiH odobrilo je svjedočenje ljekara Kemala Dizdarevića u ponovljenom postupku protiv Zijada Mutapa i drugih. Bila je ovo prilika da se podsjeti hronološki na sva dešavanja iz prethodnih osam godina u pokušaju traženja istine i pravde za ubijenog mladića Dženana Memića. Ovako je prilog ostao nedovršen, bez relevantnih detalja iz svih prethodnih sudskih procesa.

 

 

About The Author