RTRS I BNTV: Poslovna sposobnost Sanje Vulić?

RTRS je prešutio izjavu SNSD-ove parlamentarke za koju je Milorad Dodik bog, a BNTV nije propustio ovu poslasticu

RTRS I BNTV: Poslovna sposobnost Sanje Vulić?
Foto: atvbl.com

RTRS: Pravovremene informacije o epidemiji COVID-19

9. – 15. mart 2020.

KONTRADIKTORNE PORUKE: COVID-19 i sve informacije vezane za širenje ovog virusa te mjere koje se poduzimaju od Banjaluke, gdje je evidentiran nulti oboljeli u RS-u, preko BiH, regiona i svijeta, obilježili su sadržaj dnevnika emitovanih u nedjelji iza nas.

Podaci o broju oboljelih građana, onih u izolaciji i na posmatranju zbog mogućnosti zaraženosti koronavirusom, mijenjali su se na dnevnoj osnovi, a pratile su ih konferencije za novinare predstavnika zvaničnika RS-a i kriznih štabova u lokalnim zajednicama, pa su se vijesti emitovane u dnevnicima pretvorile u svojevrsnu kakofoniju.

Pravovremena i ukupna informisanost javnosti u ovakvim situacijama je neophodna, no na osnovu svega viđenog evidentno je da se uredništvo Dnevnika 2 pogubilo u načinu prezentacije. Do javnosti je stizalo mnogo kontradiktornih podataka, što je za posljedicu imalo i konfuziju kada koje mjere stupaju na snagu. To se posebno odnosilo na zatvaranje granica, odnosno ko i pod kojim uvjetima može ući u našu državu, kao i na mjere koje institucije BiH poduzimaju kako bi  prevenirale COVID-19.

Mjere zatvaranja škola, visokoškolskih ustanova i vrtića, zabrane javnih skupova i ograničenja rada trgovinskih i ugostiteljskih objekata koje je donio Koordinacioni tim za praćanje koronavirusa u RS-u su se od lokalne do lokalne zajednice različito tumačile i provodile. Ipak, izostao je tematski prilaz tom veoma značajnom pitanju kada je u pitanju prevencija zaraze.

NEOSNOVANI OPTIMIZAM: Izdvojit ćemo i dnevnike emitovane 9. i 10. marta za koje smatramo da su povećanje broja oboljelih od bolesti koju uzrokuje COVID-19 morali daleko profesionalnije tretirati. U Dnevniku 9. marta, uz vijest o novooboljeloj osobi, učenici srednje škole u Čelincu, slijedili su i podaci da je nastava redovno nastavljena, potom optimistična vijest o nastavku nastave i u banjalučkoj osnovnoj školi u kojoj je sedmicu ranije također evidentiran jedan oboljeli od koronavirusa. Da li nemarom ili svjesno, javnost je uskraćena za dostupne podatke da se na područje Čelinca sa sjevera Italije vratio znatan broj građana i da je njihov povratak u direktnoj vezi s pojavom zaraze u RS-u. Zanemareni su i zahtjevi kriznog štaba te opštine za obustavu nastave.

Dan kasnije, nastava je obustavljena u svim školama i fakultetima, ali ne kako se očekivalo u cijeloj RS, nego samo u Banjaluci i Čelincu. I ponovo izostanak analize stanja u te dvije sredine.

Iako zvaničnici RS-a konstantno drže konferencije za novinare, izostali su podaci o broju respiratora, količini cjepiva i zaštitne opreme za zdravstvene radnike.

Ocjena: 3

BNTV: Nove snage Nezavisne Države Hrvatske

9. – 15. mart 2020.

BEZ PRETJERIVANJA: Sve informacije u vezi s koronavirusom bile su udarne vijesti tokom cijele nedjelje. Za razliku od RTRS-a, uredništvo Dnevnika BNTV-a uspjelo je da boljim sažimanjem relevantnih podataka javnost informiše a da pritom izbjegne gušenje iste količinom prezentiranih sadržaja.

Jednako kao i RTRS-u, zamjerku upućujemo na neinsistiranju da se od institucija RS-a dobiju podaci o stvarnoj opremljenosti zdravstvenih ustanova medicinskim aparatima i zaštitnom opremom. Sve što se o tome zna zasniva se na krajnje škrtim informacijama koje  je do sada iznio ministar zdravlja RS-a.

RAZLAZ SDS-a I MIĆIĆA: Dok god se život u BiH, unatoč brojnim ograničenjima, odvija kako-tako normalno, a prije svega jer ine državne i entitetske institucije ne potpadaju pod zabrane javnih okupljanja, uredništvo Dnevnika nastavilo je da izvještava o svim bitnim događajima na političkoj sceni BiH i svijeta.

Fokus je bio na isključenju Miće Mićića, gradonačelnika Bijeljine, iz SDS-a. Ovoj temi pristupljeno je analitički, od podsjećanja javnosti na povod Mićićevog isključenja iz stranke do stavova čelništva SDS-a te komentara kako će se to odraziti na stranku koja je u situaciji da izgubi jedno od svojih najznačajnijih uporišta. Zabilježene su i reakcije iz SNSD-a, jer upravo Mićićeva odluka da koalira s tom strankom na predstojećim lokalnim izborima bila je i okidač razlaza sa SDS-om.

IZBOR NOVIH ČLANOVA CIK-a: U izvještaju koji se bavio izborom novih članova Centralne izborne komisije BiH, Slađana Jašarević gledateljima je, za razliku od izvještača RTRS-a, ponudila širu sliku ove odluke Predstavničkog doma parlamentarne skupštine BiH. Gledatelji su upoznati sa stavovima svih političkih stranaka, jasnim obrazloženjem potrebe izbora novih članova CIK-a. I emitovala je izjavu lidera SNSD-a Milorada Dodika koja je skraćena gledateljima Dnevnika 2 RTRS-a. A koji je zbog podrške SDS-a i PDP-a izboru novih članova CIK-a, njihovo djelovanje uporedio s „djelovanjem NDH-a protiv srpskog naroda tokom Drugog svjetskog rata“.

Izdvojeno

Novinari RTRS-a majstori su prešućivanja. Tako je i zanemarena izjava SNSD-ove državne parlamentarke Sanje Vulić da je za nju „Milorad Dodik bog“. Kako je ova izjava izazvala brojne, uglavnom podsmješljive, komentare javnosti, oni su našli svoje mjesto i u Dnevniku BNTV-a. Ali i odluka jednog dobojskog advokata koji je tamošnjem Osnovnom sudu uputio zahtjev za preispitivanje poslovne sposobnosti Sanje Vulić.

Ocjena: 6

Jednako kao za institucije vlasti i građane, tako je pojava koronavirusa u BiH i za medije težak izazov. Uza sve manjkavosti koje smo konstatovali, ipak su obje medijske kuće uspjele izbjeći senzacionalizam i ne podleći širenju panike među stanovništvom emitovanjem neprovjerenih tvrdnji te dati građanima na uvid širok spektar neophodnih informacija koje se odnose posebno na mjere samozaštite i prevencije.

About The Author

Plus sedmice

RTRS
Unatoč nedostacima koje smo evidentirali u vezi s informisanjem javnosti o širenju koronavirusa, ima li se u vidu činjenica da se svi nivoi vlasti u BiH pokušavaju u hodu prilagoditi ovoj situaciji, važno je da je javnost pravovremeno dobila sve ključne informacije.
BNTV
Analiza emitovana u Dnevniku 9. marta koja se bavila pitanjem imaju li mladi, obrazovani ljudi u RS-u mogućnost zaposlenja ili napretka u karijeri ukoliko nisu članovi neke od vladajućih stranaka.

Minus sedmice

Izbor novih članova Centralne izborne komisije koji su u tom tijelu zamijenili one kojima je mandat istekao prije više od dvije godine, povod je za novu političku krizu kako na nivou RS-a, tako i BiH. SNSD, HDZ i SBB su nezadovoljni odlukom Predstavničkog doma Parlamenta BiH; ostale parlamentarne stranke smatraju da je time dokinut politički utjecaj SNSD-a i HDZ-a BiH na rad CIK-a. Branka Kusmuk navela je da je izbor novih članova CIK-a nezakonit, ali je izostalo obrazloženje koje su odredbe zakona prekršene. U prvi plan izvještaja stavljene su izjave državnih zastupnika SNSD-a koji novoizabrane članove CIK-a nazivaju „marginalcima“, kao i vidna ogorčenost predstavnika HDZ-a koji nisu imali utjecaja na odluku ko će od Hrvata participirati u ovom tijelu. Suština problema, a koja se odnosila na neutemeljeno ostajanje u CIK-u lica kojima je mandat odavno istekao, u potpunosti je relativizirana.
BNTV
Najava suđenja za ratne zločine, uključujući i zločin pomaganja u izvršenju genocida u Srebrenici generalu Vojske RS Milomiru Savčiću. Umjesto jasnog navođenja za što optužnica Tužiteljstva BiH Savčića tereti, iznosi se tek da je riječ „kako sud navodi, o ratnom zločinu“.