EFJ: Zahtjev Evropskoj komisiji za zaustavljanje tužbi protiv novinara

Problem tužbi protiv medija izražen je u Hrvatskoj, rezultati godišnje ankete pokazali su da je trenutno aktivno 905 tužbi

EFJ: Zahtjev Evropskoj komisiji za zaustavljanje tužbi protiv novinara

Evropska federacija novinara (EFJ) i 25 drugih organizacija potpisala je pismo upućeno Evropskoj komisiji sa zahtjevom da se na evropskom nivou poduzmu mjere za rješavanje prijetnji brojnim parnicama protiv novinara, aktivista i sindikalista – poznatih i pod nazivom SLAPP (Strategic lawsuit against public participation) – kojima je cilj cenzurirati, zastrašiti i ušutkati kritičare opterećujući ih sudskim postupcima, ozbiljnom i opasnom mehanizmu koji ugrožava slobodu medija.

U pismu su naglasili da je broj strateških tužbi u porastu u cijeloj Evropskoj uniji te u EFJ-u kažu da su šokirani koliko je zabilježeno pokušaja suzbijanja aktivnosti u javnom interesu i svjesni su da je to samo vrh ledenog brijega. Neravnopravnost olakšava pritisak, što rezultira manjkom nadzora i slabljenjem aktivnosti važnih za javni interes.

Uzrok trenutnog stanja je postojanje zloupotreba građanskih tužbi za klevetu ili zaštitu ugleda i nedostatak međunarodnog prava EU, kao i nepostojanje mjera koje bi osigurale temeljno pravo u svim državama članicama.

– Stoga predlažemo niz kratkoročnih i srednjoročnih mjera kako bi se stvorilo povoljno demokratsko okruženje u cijeloj Evropskoj uniji – dodali su u saopćenju kojim se pridružuju partnerskim organizacijama pozivajući Evropsku komisiju da provede pravne reforme.

Reforme se tiču ažuriranja i izmjena uredbe Bruxelles I i Rim II, koje se odnose na pravila o nadležnosti i izboru zakona o kleveti, predlaganja direktive kojom bi se uredila proceduralna jamstva za cijelu EU te uvođenja budžetske mjere za podršku žrtvama SLAPP-a.

Problem SLAPP tužbi posebno je izražen u Hrvatskoj. Rezultati godišnje ankete koju provodi Hrvatsko novinarstvo društvo pokazali su da je trenutno aktivno 905 tužbi protiv novinara i medija od kojih tužitelji potražuju gotovo 68 miliona kuna.

Od 23 medija koji su odgovorili na anketu, 18 ih ima aktualni sudski spor zbog povrede časti i ugleda u svojim novinarskim prilozima.

Izvor: EFJ/HND

About The Author