Ekipa Reutersa pogođena gumenim mecima u Minneapolisu

Incident je posljednji u nizu napada na novinare koji prate proteste širom Sjedinjenih Američkih Država koji su izbili poslije smrti Georgea Floyda u Minneapolisu

Ekipa Reutersa pogođena gumenim mecima u Minneapolisu
Foto: Reuters.com

Dvojica članova televizijske ekipe Reutersa povrijeđena su u subotu uvečer u Minneapolisu kada je policija na njih ispalila gumene metke dok su snimali proteste u tom gradu.

Incident se dogodio nakon što su pripadnici snaga sigurnosti, nedugo poslije početka policijskog časa upali među 500 demonstranata okupljenih na jugozapadu grada.

Snimci Julio-Cesara Chaveza prikazuju policajca koji cilja direktno u snimatelja dok njegove kolege ispaljuju gumene metke i bacaju suzavac kako bi rastjerali okupljene demonstrante.

– Policajac kojega snimam okreće se i usmjerava pušku s gumenim mecima direktno prema meni – kazao je Chavez na snimku.

Nekoliko trenutaka kasnije njega i Reutersovog savjetnika za sigurnost Rodneyja Stewarda gađaju gumeni meci pri snimanju s obližnje policijske stanice.

Na snimcima, koji su napravljeni u trenucima dok je ekipa pokušavala da se skloni, čuje se nekoliko pucnjeva, a Steward viče: „Gumeni metak me je pogodio u lice.“

Na novinarsko pitanje o incidentu, portparol policijske uprave Minneapolisa John Elder zatražio je kopiju video snimka i nije želio da ga odmah komentira.

Kasnije se na snimku vidi ljekar koji Stewardu, ranjenom ispod lijevog oka, pruža pomoć. Oba člana Reutersove ekipe zadobila su povrede ruku, a Chavez je pogođen i u vrat.

Jasno se vidjelo da su obojica, i Steward i Chavez novinari, jer je Chavez u rukama imao kameru, a oko vrata je nosio pres akreditaciju. Steward je nosio neprobojni prsluk na kojem je bila pričvršćena novinarska akreditacija.

Incident je posljednji u nizu napada na novinare koji prate proteste širom Sjedinjenih Američkih Država izbile nakon što je policajac držao koljeno na vratu afroamerikanca Georgea Floyda u Minneapolisu prilikom hapšenja, nakon čega je ovaj izgubio svijest i ubrzo preminuo.

U Minneapolisu je gumenim metkom u oko pogođena i Linda Tirado, poznata američka fotoreporterka, politička aktivistkinja i novinarka.

– Ono što mislim da se dogodilo jeste da me je pogodio gumeni metak u lice. Eksplodirala mi je očna jabučica, koja je sada prišivena, ali je pitanje da li će biti potrebno još operacija. Vid mi je otišao bez obzira na sve i izgleda da će mi ostati ožiljak – napisala je na Twitteru.

Afroamerički novinar CNN-a uhapšen je pred kamerama dok je u petak bio na zadatku u tom gradu.

Odbor novinara za slobodu medija, prema pisanju New York Timesa, dobio je desetak izvještaja o napadima ili prijetnjama upućenim novinarima tokom protesta u SAD-u.

Izvor: Hina

About The Author