DRAGAN BURSAĆ DOBITNIK NAGRADE EUROPEAN PRESS PRIZE 2018.

“Dragan Bursać piše o brutalnoj sudbini Petra, sedmogodišnjeg dječaka Srbina čija je porodica ubijena tokom prvi sedmica rata bosanskog rata. Kada prijavi zločin, policija ubije dječaka. Petog decembra 2017., odgovorne osobe su konačno uhapšene. Tema ratnih zločina protiv Srba rijetko se pojavljuje u bosanskim medijima, što ovaj rad čini važnim izuzetkom”

DRAGAN BURSAĆ DOBITNIK NAGRADE EUROPEAN PRESS PRIZE 2018.

Dragan Bursać dobitnik je nagrade European Press Prize 2018. u kategoriji “Mišljenje (kolumne)”.

Nagradu je dobio za njegov tekst Treće strijeljanje dječaka Petra iz Konjica koji je objavljen na portalu Al Jazeere Balkans, a koji je preveden i na engleski.

“Dragan Bursać piše o brutalnoj sudbini Petra, sedmogodišnjeg dječaka Srbina čija je porodica ubijena tokom prvi sedmica rata bosanskog rata. Kada prijavi zločin, policija ubije dječaka. Petog decembra 2017., odgovorne osobe su konačno uhapšene. Tema ratnih zločina protiv Srba rijetko se pojavljuje u bosanskim medijima, što ovaj rad čini važnim izuzetkom”, opis je Bursaćevog teksta na stranici European Press Prize.

Zbog svojih tekstova i javno izrečenih stavova Bursać je više puta suočen s prijetnjama smrću. Kaže da su “dvije krajnosti najgore što se čovjeku može desiti – ili da potpuno ogugla na te prijetnje, a mora ako hoće da radi, ili da upadne u paranoju”.

Nagrade European Press Prize dodjeljuju se u pet kategorija, a prošlogodišnji dobitnik u kategoriji “Mišljenje” jest irski kolumnist Fintan O’Toole.

Ceremonija dodjele nagrada je održana u Budimpešti.

balkans.aljazeera.net/buka.com

About The Author