CPJ razočaran presudom za ubistvo slovačkog novinara Jána Kuciaka

Na ponovljenom suđenju biznismen Kočner je ponovo oslobođen optužbi za urotu za ubistvo Kuciaka

CPJ razočaran presudom za ubistvo slovačkog novinara Jána Kuciaka
Foto: OSCE

Odbor za zaštitu novinara (CPJ) pozvao je slovačke vlasti da nastave tražiti pravdu za ubistvo slovačkog novinara Jána Kuciaka i njegove zaručnice Martine Kušnírová 2018. godine, nakon odluke krivičnog suda da oslobodi biznismena Mariána Kočnera, osumnjičenog nalogodavca ubistva.

Sud je osudio Alenu Zsuzsová, Kočnerovu saradnicu, i osudio je na 25 godina zatvora.

– Duboko smo razočarani što dugi sudski proces i ponovno suđenje osumnjičenicima za ubistvo novinara Jána Kuciaka nisu rezultirali osudom niti jednog organizatora ubistva – rekao je predstavnik CPJ-a za Evropu Attila Mong.

Iako je osuda saradnika Mariána Kočnera važan korak u okončanju nekažnjivosti, slovačke vlasti trebale bi nastaviti raditi prema potpunoj pravdi tražeći progon svih onih koji su orkestrirali ubistvo, naveli su u saopćenju.

U septembru 2020. godine Specijalni krivični sud oslobodio je i Kočnera i Zsuzsová zbog nedostatka dokaza, ali tu je presudu ukinuo Vrhovni sud, što je rezultiralo ponovljenim suđenjem.

Na ponovljenom suđenju Kočner je oslobođen optužbi za urotu za ubistvo Kuciaka, ali je Zsuzsovu osudilo za naručivanje i planiranje. Na presudu postoji mogućnost žalbe. I Kočner i Zsuzsová služe zatvorske kazne zbog drugih optužbi.

Kuciak, istraživački novinar koji je istraživao korupciju, bio je prvi novinar ubijen zbog svog rada u Slovačkoj, prema istraživanju CPJ-a.

Nedavni izvještaj CPJ-a navodi da je njegovo ubistvo, zajedno s ubistvom malteške novinarke Daphne Caruane Galizie, odigralo ključnu ulogu u inicijativama Evropske unije za poboljšanje zaštite novinara.

Izvor: CJP

About The Author