“CAZIN NET” U SLUŽBI KOALICIJE POMAK: Različito izvještavanje o gotovo istim događajima

Portal “Cazin net” pri izvještavanju o gotovo identičnim događajima sa različitim akterima, potpuno različito je pristupio, pritom izrazito favorizirajući jednu od strana. Na portalu “Cazin net” 12. septembra je objavljen članak pod naslovom: Hrvatski ambasador Ivan Del Vechio u posjeti Cazinu Članak je zapravo izvještaj susreta gradonačelnika Cazina i hrvatskog ambasadora: Gradonačelnik Cazina, Nermin Ogrešević, […]

“CAZIN NET” U SLUŽBI KOALICIJE POMAK: Različito izvještavanje o gotovo istim događajima

Portal “Cazin net” pri izvještavanju o gotovo identičnim događajima sa različitim akterima, potpuno različito je pristupio, pritom izrazito favorizirajući jednu od strana.

Na portalu “Cazin net” 12. septembra je objavljen članak pod naslovom:

Hrvatski ambasador Ivan Del Vechio u posjeti Cazinu

Članak je zapravo izvještaj susreta gradonačelnika Cazina i hrvatskog ambasadora:

Gradonačelnik Cazina, Nermin Ogrešević, i ambasador Republike Hrvatske u našoj zemlji, Ivan Del Vechio, razgovarali su o migrantskoj krizi, izbornoj kampanji i ekonomskoj saradnji između ovog kraja i susjedne nam države.

    Prvi i većinski dio članka zauzima izjava upravo gradonačelnika Cazina, koji je osnivač i predsjednik A-SDA. Ovaj portal je 12. septembra posjetu hrvatskog ambasadora, ovaj put u Bihaću, ispratio novim jednim člankom pod naslovom:

Snažnijim partnerstvom do bolje ekonomske povezanosti Grada Bihaća i Republike Hrvatske

Kao i u slučaju Cazina, članak donosi izjave ambasadora i, ovaj put, gradonačelnika Bihaća, Šuhreta Fazlića.

Zahvališi se ambasadoru Del Vechiju na podršci koju Republika Hrvatska daje našoj zemlji na putu ka EU, bihaćki gradonačelnik Šuhret Fazlić istakao je da je za Grad Bihać i Unsko-sanski kanton od strateške važnosti dobra saradnja sa svim nivoima vlasti u Hrvatskoj.

Ovdje, zbog razumijevanja cijele slike i razloga pisanja ove analize, vrijedi pomenuti da je gradonačelnik Bihaća, Šuhret Falić, “bivši esdepeovac, prije dvije godine izabran za gradonačelnika u ime Građanskog saveza (GS). Međutim, prošle sedmice njegovi vijećnici i on zvanično su istupili iz GS-a. Kako su ustvrdili, oni će politički angažman nastaviti bez stranke, trudeći se da u potpunosti unište koncept velikih stranaka koje iz Sarajeva diriguju procesima u USK-u”, kako navodi Oslobođenje.

Šuhret Fazlić, zajedno sa gradonačelnikom Cazina Nerminom Ogreševićem, predvodi koaliciju Pomak koja se bori za kantonalnu vlast. Pored navedene dvojice, koaliciju još vode i Zlatko Hujić, načelnik Bosanskog Petrovca (član Nezavisne bosanskohercegovačke liste) i Zikrija Duraković, načelnik Bužima (nezavisni kandidat, inače bivši ministar finansija u Vladi USK-a iz A SDA)

Vratimo se na ambasadora Ivana Del Vechia i portal “Cazin net”. Ambasador je nastavio svoju službenu posjetu te je nakon dvojice gradonačelnika, posjetio i Premijera Unsko-sanskog Kantona, Huseina Rošića. Međutim, izvještavanje, odnosno način istog, naglo se promijenio kada je “Cazin net” 12. septembra objavio i treći članak o posjeti, pod naslovom:

IZBORI I KAMPANJA: Premijer USK ugostio ambasadora Hrvatske

Ovaj put ne postoje izjave domaćina i gosta, uz eventualni pasus komentara autora. Ovaj put, članak sadrži 3 pasusa u kojima, autor potpisan kao “novinar”, daje komentar i bavi se isključivo Huseinom Rošićem:

Kako bi barem malo parirao Lipovači i pokazao da je i on kao premijer multi-kulti, Rošić je danas u svom kabinetu primio ambasadora Republike Hrvatske. Ambasador Ivan Del Vechio zanimao se za situaciju na području Unsko-sanskog kantona prije svega sa aspekta migrantske krize, koja najviše pogađa ovaj dio Bosne i Hercegovine, javlja službena fb stranica Vlade USK
Očigledno da je premijer vidio i pročitao medijske napise o tome kako će se izbori, između ostalog, lomiti i na problemu migrantske krize, te je požurio da uradi nešto po tom pitanju.
Nažalost, osim jeftinih medijskih podvala tipa objave slike i teksta o tom sastanku, nakon čega se, uglavnom, ništa konkretno ne desi, Vlada USK neće a niti plaho želi nešto poduzeti po tom pitanju.
Ostaće samo još jedan materijalni dokaz o tome da je premijer čovjek koji se voli slikati i bacati medijske spinove javnosti ovog kantona.

Kako bi razumjeli zašto se način izvještavanja kod trećeg članak o istoj službenoj posjeti, o trećem sastanku u istom danu, naglo promijenio, vrijedi napomenuti da je premijer USK Husein Rošić, član SDA, protivkandidata koalicije Pomak u borbi za kantonalnu vlast.

Sva tri članka u ovoj analizi ocjenjujemo kao pristrasno izvještavanje, obzirom da je očito da portal “Cazin net” izričito favorizira jednu stranu, u ovom slučaju koaliciju Pomak, pri izvještavanju o identičnom događaju sa različitim akterima.

raskrinkavanje.ba

About The Author