BURNE RASPRAVE EP-a O STANJU U MEDIJIMA U POLJSKOJ

Europski parlament raspravljao je o vladavini prava u Poljskoj nakon što je Europska komisija prošli tjedan pokrenula dijalog s tom zemljom kako bi se utvrdilo je li nova poljska konzervativna vlada izmjenama zakona o ustavnom sudu i javnim medijima prekršila europske demokratske standarde. Dijalog je pokrenut u sklopu takozvanog “mehanizma” – Okvira za zaštitu vladavine […]

BURNE RASPRAVE EP-a O STANJU U MEDIJIMA U POLJSKOJ

Europski parlament raspravljao je o vladavini prava u Poljskoj nakon što je Europska komisija prošli tjedan pokrenula dijalog s tom zemljom kako bi se utvrdilo je li nova poljska konzervativna vlada izmjenama zakona o ustavnom sudu i javnim medijima prekršila europske demokratske standarde.

Dijalog je pokrenut u sklopu takozvanog “mehanizma” – Okvira za zaštitu vladavine prava koji može dovesti do aktiviranja članka 7. Ugovora o EU, koji predviđa suspenziju prava glasa državi članici koja ne poštuje temeljna načela i vrijednosti EU-a, a što dosad nikad nije korišteno.

Poljska premijerka Beata Szydlo inzistirala je da vladavina prava u Poljskoj nipošto nije ugrožena te da se EU njome ne bi trebao baviti. “Poljski građani izabrali su naš program na demokratskim izborima i mi ga provodimo, poštujući naš ustav i europske ugovore”, kazala je.

U burnoj raspravi koja je potrajala dva i pol sata, neki čelnici političkih skupina EP-a kritizirali su poljsku vladu zbog ugrožavanja vladavine prava i medijskih sloboda, dok su drugi stali na njezinu stranu, ističući da bi se Europska unija trebala baviti važnijim problemima kao što su izbjeglička kriza i gospodarstvo.

Više na hnd.hr

About The Author