Velike tehnološke kompanije postigle konsenzus o regulaciji umjetne inteligencije

Još samo da se i vlade slože

Velike tehnološke kompanije postigle konsenzus o regulaciji umjetne inteligencije
Foto: Mother Nature Network

Izvršni direktor Tesle Elon Musk kaže da je postojao “ogromni konsenzus” za regulaciju umjetne inteligencije nakon što su se predstavnici velikih tehnoloških kompanija okupili u Washingtonu kako bi raspravljali o umjetnoj inteligenciji.

Na sastanku su bili Mark Zuckerberg iz Mete i Googleov šef Sundar Pichai. Microsoftov bivši CEO Bill Gates i Microsoftov sadašnji CEO Satya Nadella također su prisustvovali sastanku. Sastanak s američkim zastupnicima održan je iza zatvorenih vrata.

Forum je sazvao čelnik većine u Senatu Chuck Schumer, a uključivao je tehnološke čelnike kao i zagovornike građanskih prava, budući da je moć umjetne inteligencije – i za dobro i za zlo – predmet velikog zanimanja političara širom svijeta.

U maju je Sam Altman, izvršni direktor OpenAI-ja, kompanije koja stoji iza ChatGPT-a, svjedočio pred odborom američkog Senata, opisujući potencijalne zamke nove tehnologije. ChatGPT i drugi slični programi mogu stvoriti nevjerojatno ljudske odgovore na pitanja, ali također mogu biti krajnje netačni.

Izvršni direktor Mete Mark Zuckerberg rekao je da Kongres mora podržati inovacije i mjere zaštite umjetne inteligencije.

– Mislim da ako ova tehnologija pođe po zlu, a može poći po zlu i želimo upozoriti na to – kazao je Altman, dodajući da žele sarađivati s vladom kako bi spriječili da se to dogodi.

Postoji strah da bi tehnologija mogla dovesti do masovnih otpuštanja, prijevara i učiniti dezinformacije uvjerljivijima.

Kompanije koje prave alate koji koriste umjetnu inteligenciju također su kritizirane zbog obučavanja svojih modela na podacima preuzetima s interneta bez dopuštenja ili plaćanja kreatorima.

U aprilu je Musk za BBC rekao: “Mislim da bi trebalo uspostaviti regulatorno tijelo za nadzor umjetne inteligencije kako bi se osiguralo da ona ne predstavlja opasnost za javnost”.

Na sastanku u srijedu rekao je da želi “suca” za umjetnu inteligenciju. “Mislim da ćemo vjerovatno vidjeti da se nešto događa. Ne znam u kojem vremenskom okviru ili tačno kako će se to manifestirati”, rekao je novinarima nakon sastanka.

Zuckerberg je rekao da bi Kongres “trebao sarađivati s kompanijama kako bi podržao inovacije i mjere zaštite”. Dodao je kako je bolje da standard postavljaju američke kompanije koje mogu sarađivati s vladom na oblikovanju ovih modela.

Republikanski senator Mike Rounds kazao je da će Kongresu trebati vremena da djeluje, dok je demokratski senator Cory Booker naveo da su se svi učesnici sastanka složili da “vlada ima regulatornu ulogu”, ali da će izrada zakona biti izazov.

Izvor: BBC

About The Author