BiH napredovala pet mjesta na svjetskom Indeksu slobode medija

RSF upozorio na verbalne napade i nacionalističku retoriku što je stvorilo neprijateljsko okruženje za slobodu medija

BiH napredovala pet mjesta na svjetskom Indeksu slobode medija

Reporteri bez granica (RSF) objavili su ovogodišnji svjetski Indeks slobode medija prema kojem je Bosna i Hercegovina na 58. mjestu što predstavlja napredak u odnosu na prošlu godinu od pet mjesta.

Bosna i Hercegovina rangirana je bolje na ovoj listi od Hrvatske koja je na 59. mjestu, ali i značajno bolja od Srbije koja je na 93. mjestu, no i od ostalih zemalja regije osim Slovenije koja je na 32. mjestu.

Crna Gora je na 105. mjestu, Makedonija na 92. mjestu, dok je Albanija na 84. mjestu po svjetskom Indeksu slobode medija koji objedinjava izvještaj za 180 zemalja.

Na prvom mjestu je Norveška koju slijede ostale skandinavske zemlje.

Kada je u pitanju BiH, RSF je i ove godine upozorio na verbalne napade i nacionalističku retoriku što je stvorilo neprijateljsko okruženje za slobodu medija.

– Dok su novinari posljednjih mjeseci rasvijetlili nekoliko značajnih skandala među kojima su optužbe za korupciju, izdavanje lažnih diploma, izvještaji o pokušajima susjedne Hrvatske da BiH prikaže kao terorističko središte, Državno tužilaštvo nije učinilo mnogo za rješavanje problema – smatraju u RSF-u.

Upozoreno je i na uvjete zapošljavanja novinara koji su često zaposleni po kratkim ugovorima, ali i na male plate medijskih djelatnika.

– Uređivačke politike koje odražavaju etničku podjelu i govor mržnje sve su očitije. Novinari su napadnuti zbog svog etničkog porijekla, kao i zbog onoga što pišu. Tužbe za klevetu političara često služe zastrašivanju novinara i odvraćaju ih od obavljanja njihovog posla – smatraju u RSF-u.

Ocjenjuju i da se nastavlja instrumentalizacija medija u političke svrhe, a to se sve više očituje u slučaju javnih RTV servisa.

– Koncentracija vlasništva u medijima izaziva zabrinutost, posebno jer vlasništvo nije transparentno – stoji u izvještaju.

Na Svjetski dan slobode medija RSF objavljuje ovaj izvještaj koji je zapravo rang lista za slobodu medija u svijetu. Prvi put je objavljena 2002. godine, a napravljen je na temelju upitnika kojeg odgovaraju ispitanici partnerskih organizacija širom svijeta.

Izvještaj govori o nasilnim napadima, ubistvima ili hapšenjima kao i pritiscima protiv slobode medija u 180 zemalja svijeta.

Izvor: RSF

About The Author